ACN Barcelona – Pere Aragonès vol preservar el llegat del seu Govern. És el principal objectiu que durà a la pràctica des de la seva oficina de l’expresident, amb seu al Pavelló Nord del recinte dels Jardins de Pedralbes. Aragonès vol oferir tot el coneixement acumulat durant el seu mandat per oferir-la al país: polítics, institucions, societat civil, sectors econòmics i al mateix executiu. A més, considera que la feina d’oposició d’ERC al Parlament no parteix de zero. En aquest sentit, Aragonès posa a disposició del grup republicà totes les iniciatives que el president de la Generalitat, Salvador Illa, descarti continuar. Per altra banda, Aragonès ja s’ha matriculat a la UB per recuperar el seu projecte de tesi doctoral, sobre polítiques industrials.
Aragonès va ser el president de la Generalitat més jove i també és ara l’expresident de menys edat. I no vol que la seva oficina sigui cap pont per a la jubilació. El 132è president de la Generalitat manté la voluntat de no intervenir en la política, després d’haver decidit deixar la primera línia l’endemà de les eleccions catalanes del 12 de maig.
Des del Pavelló Nord dels Jardins de Pedralbes, Aragonès vol conservar i preservar el llegat del seu govern (2021-2024). L’expresident pretén treballar per donar el màxim de continuïtat possible a tots els projectes que va iniciar des de Palau. Confia que Illa tiri endavant algunes d’aquestes iniciatives, però espera que les que el president socialista rebutgi no es perdin.
En aquest sentit, Aragonès constata que la feina d’oposició d’ERC no parteix de zero, sinó tot el contrari: el grup que comanden Josep Maria Jové i Marta Vilalta al Parlament ha d’aprofitar tots els projectes del govern d’Aragonès que el PSC descarti mantenir i continuar. Així ho han explicat fonts de l’oficina de l’expresident en una conversa amb periodistes, aquest dilluns a la tarda.
A banda d’un recull de memòries de la feina feta, el 132è president vol oferir al país tot el llegat acumulat entre polítiques de recerca, l’agenda al servei de centres de recerca o bé en matèria industrial, cultural i de llengua. A més dels contactes internacionals recollits aquests anys, després que Aragonès defensi que ell va recuperar les relacions amb les institucions europees.
Així mateix, l’expresident també considera que cal compartir tot l’aprenentatge vinculat amb el procés de negociació amb l’Estat.
Aragonès, doncs, no vol que l’experiència acumulada estigui només al servei dels protagonistes del seu executiu, sinó oferir-la tant a les institucions, els representants polítics, la societat civil, els sectors socials i econòmics, o la mateixa Generalitat, ara en mans del PSC.
El 132è president no tindrà cap sou vitalici: només cobrarà la nòmina els pròxims quatre anys i, en una segona etapa, a partir de la seva jubilació. L’oficina d’expresident sí que es mantindrà habilitada.
Aragonès tenia clar que volia obrir l’oficina en un espai propi de la Generalitat, i que no calgués moure el personal que ja hi treballés.
Pel vessant més personal, el màxim càrrec institucional d’ERC des de Josep Tarradellas ha tornat a la universitat. S’ha matriculat de nou a la UB per reprendre la tesi doctoral a la facultat d’Economia, sobre polítiques industrials.