Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

Aragonès encarrega a Mas Guix una proposta de finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encarregat a la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, el disseny d’una proposta de finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal. La cap d’Economia ho haurà d’elaborar en els propers 3 mesos. Així ho ha explicat el propi president durant la compareixença d’aquest dijous a Palau, posterior a la reunió extraordinària del Consell Executiu. A la reunió també s’ha acordat que Justícia faci seguiment dels tràmits legislatius un cop s’aprovi la llei d’amnistia. D’altra banda, el president ha criticat la “vaga preventiva” de Rodalies, i ha reafirmat el compromís del Govern per garantir els drets de tota la classe treballadora, també de la implicada en el traspàs del servei ferroviari.

El president ha encarregat al departament d’Economia i Hisenda l’inici dels treballs per dissenyar un model de finançament singular per a Catalunya. L’encàrrec dona continuïtat als acords assolits en matèria econòmica en el marc de les negociacions per a la formació d’un nou govern a l’Estat.

Publicitat

Aragonès ha insistit que la proposta d’Economia es compartirà amb els agents socials i econòmics, i que espera rebre’n el suport. L’objectiu del president és portar aquest disseny a la propera taula de diàleg amb l’Estat. Aragonès esperarà a veure quina contra-proposta fa Madrid, per iniciar aleshores una negociació que ja ha advertit que serà “intensa i complexa”.

A la reunió del Consell Executiu extraordinari d’avui s’ha detallat que aquests treballs hauran de valorar: el traspàs de la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels impostos recaptats a Catalunya; L’augment de la capacitat normativa en tots els tributs per tal d’adaptar el sistema fiscal a les necessitats i preferències de Catalunya; La cessió de tots els impostos recaptats a Catalunya, sens perjudici que hi hagi una aportació a l’Estat pels serveis que presta a Catalunya i una quota a la solidaritat; I una anàlisi i proposta de quotes de solidaritat partint de la comparativa nacional i internacional.

La definició d’aquesta proposta s’haurà de realitzar abans de la primera reunió de la comissió bilateral amb l’Estat, que es constituirà el primer trimestre del 2024 per abordar la definició d’un model de finançament singular per a Catalunya.

En aquest sentit, el Govern també ha encarregat al Departament d’Economia i Hisenda que proposi la composició i calendarització d’aquesta comissió. Els treballs d’elaboració d’aquesta proposta comptaran amb la participació dels principals agents econòmics, socials i polítics del país.

<strong>Inversions equivalents al PIB</strong>

A més de la millora del finançament, el Govern també ha encarregat al Departament d’Economia i Hisenda que analitzi la millora de l’execució d’inversions de l’Estat a Catalunya i l’aprofitament d’immobles de titularitat estatal al territori català.

Pel que fa a l’execució d’inversions, el Departament elaborarà la metodologia per determinar quin import ha de tenir la inversió estatal territorialitzada a Catalunya que s’haurà de preveure anualment als Pressupostos Generals de l’Estat. També definirà els mecanismes legals per controlar l’execució d’aquestes inversions.

El Comitè Estratègic d’Inversions de la Generalitat de Catalunya serà l’encarregat de determinar quines inversions prioritàries per al Govern assumirà la Generalitat, ja sigui sota el mecanisme de l’encomana de gestió o amb un instrument pressupostari anàleg. Aquestes inversions prioritàries s’elevaran a la comissió d’inversions que es constituirà entre la Generalitat de Catalunya i el govern de l’Estat.

Finalment, en l’àmbit del patrimoni, el Departament d’Economia i Hisenda, en col·laboració amb la resta de departaments, identificarà una relació d’immobles de titularitat estatal dels quals se’n pugui optimitzar l’ús per tal de posar-los al servei de les polítiques públiques i activitats de la Generalitat. La negociació d’aquest àmbit també es portarà a terme en el si d’una comissió bilateral específica.

Tal com ja s’havia avançat aquest matí, el fins ara coordinador del Pla de Rodalies 2020-2030, Pere Macias, serà el <a href=”https://www.acn.cat/new/337992e3-84e6-42bb-ab6c-5fb38e9d0832/texts”>comissionat del Govern</a> pel traspàs de Rodalies a la Generalitat.

D’altra banda, Aragonès ha reiterat que el futur de la legislatura espanyola dependrà del compliment dels compromisos del govern de l’Estat amb Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió