Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024
Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024

Antoni Vives narra una història de superació i resiliència ambientada a la Índia al llibre ‘La vida de la Shilpi’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’escriptor Antoni Vives narra una història de superació i resiliència ambientada a la Índia al llibre ‘La vida de la Shilpi’, publicat per Univers i basat en fets reals. La protagonista de l’obra, la Shilpi, forma part de la casta més baixa del sistema de castes de l’hinduisme i va ser arrestada per haver matat el seu marit. A partir d’aquí, l’obra indaga sobre la seva vida. Vives ha manifestat que “la revolució real passa a través de la dona que és qui porta a més el pes dels costums i en el moment que entén que és lliure, tot canvia”.

A la novel·la, quan un urbanista de Barcelona arriba a Dharavi, un dels barris de barraques més extensos de Bombai, queda atrapat per una història que llegeix al diari local: el 27 de juliol de 2017, una dona de Vijayawada anomenada Shilpi A. és arrestada per haver matat presumptament el seu marit. Captivat per la mirada profunda de la noia a la fotografia que acompanya l’article, el narrador va desgranant, a través d’una amiga de Bombai, la història de la Shilpi. Vives ha recordat precisament que el 2017 treballava a la Índia quan un dia llegint el diari va trobar aquesta notícia i li va cridar l’atenció la fotografia.

Publicitat

La Shilpi és una dàlit, una intocable, la casta més baixa del sistema de castes de l’hinduisme. La seva vida transcorre amb humilitat entre les tasques de la casa i del camp, fins que un gran projecte urbanístic amenaça d’expulsar les comunitats pageses de la riba del riu Krishna. La Shilpi i en Ragu, el seu marit, es veuran obligats a abandonar la que ha estat la seva llar fins aleshores per buscar una vida millor a Bombai. Aviat, però, la capital els convertirà en perfectes desconeguts. Mentre que en Ragu és incapaç de fer-se a la gran ciutat, ancorat en les pràctiques del camp, la Shilpi descobreix un món inesperat, ple d’oportunitats i d’una llibertat que mai no podia haver imaginat a Vijayawada, el poblet que els havia vist créixer.

L’autor ha destacat que al llibre el lector hi trobarà com a protagonista una noia jove, mare de família de poble, que “evoluciona fins a convertir-se interiorment en una dona lliure i en aquell moment”, ha dit, “ja no hi ha qui ho aturi. Quan pren consciència de la seva llibertat això no té aturador”. Ha indicat que la protagonista intenta alliberar-se del seu destí.

En aquest context, Vives ha manifestat que “la revolució real passa a través de la dona que és qui porta a més el pes dels costums i en el moment que entén que és lliure, tot canvia”.

La novel·la també planteja preguntes al lector com per exemple a favor de qui està: “Amb ella que assassina el seu marit o estem amb el que és legal?” Vives ha manifestat que ell no fa un judici, sinó que intenta deixar les novel·les obertes i que la gent que hi apareix no és bona ni dolenta del tot.

Pel que fa el país, Vives creu que la Índia ha de ser vista com “un país d’esperança i per descobrir” i té “una riquesa de cultures, de gent, de tradicions i de futurs incomparables i inabastable”.

<strong>L’autor</strong>

Antoni Vives (Barcelona, 1965) ha publicat narrativa, teatre, assaig i articles periodístics. Amb ‘El somni de Farringdon Road’ va guanyar el premi Crexells, i amb ‘I demà, el paradís’, el premi Llibreter. És autor, a més, de ‘Les banderes de l’1 d’abril, Passió, mort i resurrecció de Manel Garcia i Lliçó d’arquitectura’. Ha publicat les obres de teatre ‘Procés’ i ‘L’amor i la veritat’.

En el camp de l’assaig ha publicat, entre d’altres, ‘Catalunya, entre la perplexitat i el somni’, ‘El nacionalisme que ve’, premi Joan Fuster d’assaig, i ‘Barcelonies, lletra de batalla per Barcelona’. Té obra traduïda a l’anglès, l’espanyol, l’italià i el marathi. Ha escrit també centenars d’articles per a la premsa catalana. Vives ha combinat la tasca d’escriptor amb la política i la consultoria. Ha treballat i viscut a diversos indrets del món, d’entre els quals l’Índia i l’Aràbia Saudí són els països on més temps ha passat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió