Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024

Alguns casos al Pirineu mostren que les llistes obertes tampoc garanteixen que la persona més votada acabi sent alcalde

|

- Publicitat -

ACN Tírvia / Castell de Mur / Arsèguel – Els municipis de menys de 250 habitants tenen una de les variants del sistema electoral menys conegudes: les llistes obertes. Miquel López, candidat d’ERC al Castell de Mur (Pallars Jussà), ha afirmat que es tracta d’un sistema “més democràtic” i ha explicat que són els votants els que han d’escollir les persones que prefereixen de totes les candidatures. A les eleccions del 28-M el van votar 72 persones i al seu número dos 73. La diferència d’un vot és insignificant i serà alcalde per acord dels tres regidors de la seva llista. A Tírvia (Pallars Sobirà), també amb sistema electoral de llista oberta, la persona amb més vots ha estat la quarta de la llista de Junts, Antoni Grau, que va obtenir 73 vots, per davant del número u, amb 56 vots.

A les llistes obertes dels municipis que tenen entre 101 i 250 habitants s’escullen cinc regidors. Les candidatures poden presentar una llista de fins a cinc persones i els electors en poden votar un màxim de quatre. No es tracta d’un vot a la llista, sinó individual a cada candidat.

Publicitat

A Tírvia el candidat més votat va ser Antoni Grau, que no serà alcalde perquè la resta de candidats escollits aposten pel número dos. Així, ha confessat que els electors han expressat la seva opinió i ha quedat clar qui desitjaven que governés al municipi. Tot i això, diu que haver rebut la majoria dels vots no es traduirà en què sigui el proper alcalde. Els altres tres representants de Junts donaran el seu vot a Joan Farrera perquè continuï al capdavant del consistori una legislatura més.

Darío Albert, candidat d’ERC a Castell de Mur, ha explicat que a les llistes obertes els electors tenen la possibilitat de combinar en la seva llista candidats de diferents candidatures i això permet votar a les persones més enllà dels partits que els donen suport. L’elector té la capacitat d’alterar l’ordre de la candidatura que el partit corresponent li ofereix o elegir candidats de diferents partits.

<strong>Municipis amb solament tres regidors</strong>

Als municipis amb menys de 100 habitants només s’escullen tres regidors. S’han de presentar candidatures amb llistes de fins a tres candidats i els electors en poden votar fins a un màxim de dos. Aquest és el cas per exemple d’Esterri de Cardós, al Pallars Sobirà, amb una població de poc més de setanta persones, també tenen el sistema electoral de llistes obertes.

Joel Orteu, candidat de Junts, amb 32 vots serà alcalde d’aquest ajuntament. En aquest municipi la composició municipal és tan sols de tres regidors i Orteu estarà acompanyat per altres dos companys de llista: Vicenç Juvany (16 vots) i Gerard Bosch (16 vots). Junts a Esterri de Cardós va guanyar les eleccions per majoria absoluta amb 64 vots, per davant Viu Esterri de Cardós-Acord Municipal amb 6 vots.

A la comarca de l’Alt Urgell, el consistori del municipi d’Arsèguel, amb 80 habitants, també està format per tres regidors. Els resultats de les eleccions del 28-M van donar 25 vots als número u i dos de la llista d’ERC, amb la qual cosa Antoni Casanovas repetirà com a alcalde en la ja seva sisena legislatura. Mentre, el candidat de la CUP, Jordi Tomàs, va rebre 23 vots i, previsiblement, no entrarà al futur govern municipal i es quedarà a l’oposició.

Casanovas ha explicat que aquest sistema permet redistribuir els càrrecs, en contraposició amb el de consell obert que hi havia anteriorment. “Es van trobar que moltes coses no s’aprovaven perquè es difícil avenir-se tot un poble”, afirma. Respecte al dia a dia al capdavant de l’ajuntament, l’alcalde electe assegura que el fet de governar en un poble petit on tothom es coneix té els seus avantatges i inconvenients ja que, diu, “si surt alguna cosa malament sempre recau la responsabilitat sobre l’alcalde”.

<strong>L’atzar decideix un triple empat a Sarroca de Bellera</strong>

Al municipi de Sarroca de Bellera, també els electors voten amb el sistema de llistes obertes i el resultat ha estat del més empatat, tant a la part alta com a la part baixa de la llista. Les candidates de Junts i Compromís per Sarroca, Míriam Sant i Marta Moyes respectivament, van empatar a 42 vots. Seguides de dos regidors; un de Compromís per Sarroca (38 vots) i una de Junts (35 vots). I si es podia esperar que el cinquè regidor trenques l’empat, no va ser així. La sorpresa va ser que a la cinquena posició es va donar un triple empat a 34 vots entre un regidor d’ERC i dos de Junts.

Aquest empat es va desfet aquest dimecres amb un sorteig al Jutjat de Tremp. La sort va estar de cara de Junts i és qui es va emportar el cinquè regidor i d’aquesta manera la majoria absoluta a l’Ajuntament. La composició municipal ha quedat: Junts amb tres regidors i Compromís amb dos regidors.

Ara, el pròxim 17 de juny, els cinc regidors hauran de votar a la futura alcaldessa de Sarroca de Bellera, que no necessàriament ha de ser la persona més votada.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió