ACN Badalona – Xavier García Albiol ha assegurat que no va saber que s’havien instal·lat dues antenes de telefonia mòbil a les dependències de la Guàrdia Urbana fins sis anys després quan la premsa se’n va fer ressò. Durant el seu testimoni a la cinquena jornada del judici, l’alcalde de Badalona, que també ho era l’any 2012, quan es van instal·lar, ha insistit en més d’una ocasió que ell no controlava el dia a dia de les diferents empreses municipals i entitats que presidia, com ara Engestur, “perquè no hagués fet una altra cosa” i que si hagués tingut coneixement d’alguna irregularitat “hauria actuat”. Al seu torn, Xavier Salvà, director d’Urbanisme de l’Ajuntament el 2012, ha dit que “no va tenir cap participació” en la instal·lació de les antenes.
Finalitzades les declaracions de tots els testimonis, aquest dilluns han declarat tres dels sis acusats del ‘cas de les antenes’. Junt amb l’alcalde actual de Badalona i en el moment dels fets, Xavier Garcia Albiol, també han declarat Xavier Salvà, gerent d’Urbanisme el 2012, i l’aleshores regidor de Seguretat, Miguel Jurado.
Albiol, que ha estat el primer, s’ha declarat innocent des del primer moment i ha justificat les seves llargues respostes a les preguntes de la Fiscalia “perquè fa quatre anys que està intentant que se l’escolti”.
El batlle ha assegurat en diverses ocasions que ell va ser coneixedor de l’existència de les antenes el 2018 quan ho va publicar un mitjà de comunicació. Sense negar-la, també ha dit que no recorda la reunió mantinguda amb els sindicats policials on se li va traslladar la preocupació per les afectacions sobre la salut de les radiacions provocades per la instal·lació.
De la reunió ha explicat que si no la recorda és “perquè res li va cridar especialment l’atenció”, però ha deixat clar que si li haguessin traslladat alguna possible irregularitat amb la instal·lació de les antenes “hauria actuat”.
Albiol ha incidit en el fet que ell no podia conèixer les gestions que feia l’empresa municipal Engestur amb les dues antenes instal·lades al Turó d’en Caritg perquè era materialment impossible i perquè “no hauria tingut temps de fer res més”. “Pretendre que l’alcalde de la tercera ciutat més gran de Catalunya conegui els moviments de gestió que fan cadascuna de les societats que presideix és impossible”, ha reblat.
Garcia Albiol també ha defensat la trajectòria d’alguns dels càrrecs municipals acusats, com Xavier Salvà, gerent d’Urbanisme, de qui ha dit que era “un dels funcionaris més respectats” del consistori o Tomàs Vizcaíno, gerent de l’empresa municipal Engestur, “un jove amb un expedient brillant” que tenia l’encàrrec de supervisar la instal·lació d’antenes de telefonia a la ciutat. Un encàrrec de gestió que, ha recordat l’alcalde, va ser aprovat per unanimitat pel ple de l’Ajuntament.
De Miguel Ángel Sánchez, responsable de l’empresa MSR Informática contractat per fer un mapa de les antenes de la ciutat i que va acabar fent d’enllaç amb Vodafone i Movistar, ha dit no saber-ne res més enllà del fet que presidia el Club de Futbol Badalona.
Sobre el fet que no delegués les competències d’Urbanisme durant el seu primer mandat, Albiol ha recordat que era un departament cabdal per al seu govern perquè s’havia de gestionar el projecte del canal i la transformació del barri del Gorg, i que el dia a dia el portava Xavier Salvà.
Al seu torn, Salvà també ha dit que era l’empresa municipal Engestur qui es va encarregar de tot el referent amb les antenes i que ell “no va tenir cap participació en la instal·lació ni va autoritzar mai res”. De fet, ha assegurat que la primera vegada que en va sentir parlar va ser en una calçotada amb personal de l’Ajuntament el 2020.
El que era gerent d’Urbanisme el 2012 ha negat tenir contacte amb cap responsable de les empreses de telefonia i que no tenia coneixement que Miguel Ángel Sánchez, amb qui havia tractat per un tema del club de futbol que presidia, era qui feia d’intermediari.
Per últim, l’aleshores regidor de Seguretat, Miguel Jurado, ha explicat que ell les antenes de telefonia no les va veure mai i només coneixia la seva existència perquè els sindicats policials li van transmetre la seva inquietud per qüestions relacionades amb les radiacions en diferents reunions. Unes inquietuds que el van portar a demanar un informe tècnic a Medi Ambient.
També ha apuntat que les autoritzacions i permisos corresponents no corresponien a Seguretat i que tampoc va comprovar si les antenes tenien les llicències corresponents perquè tampoc “era competència seva controlar el què feien els altres”.