Edició 2296

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de novembre del 2024
Edició 2296

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de novembre del 2024

Agricultura vol augmentar el consum de carn de caça a Catalunya per reduir danys als conreus i accidents de trànsit

|

- Publicitat -

ACN Tona – Durant la temporada 2022-2023, a Catalunya es van capturar gairebé 75.000 peces de caça major, de les quals 34.000 van arribar al mercat. D’aquestes, el 90% es van vendre fora de Catalunya. El Departament d’Agricultura ha presentat aquest dijous a l’Escola d’Hostaleria de Tona (Osona) el pla de valorització de la carn de caça. La directora de Boscos i Gestió del Medi, Sandra Torras, ha destacat que l’objectiu és promoure el consum d’aquesta carn, que es valori, i contribuir al control de les poblacions de cabirols i senglars implicades en danys a conreus i accidents. Entre les accions de promoció, del 15 al 30 de novembre, els col·lectius Osona Cuina i la Cuina de l’Empordanet elaboraran plats amb senglar, llebre o cabirol.

En l’últim any a Catalunya la fauna cinegètica ha provocat 5.000 accidents. Des del Departament d’Agricultura, la directora de Boscos i Gestió del Medi, Sandra Torras, ha explicat que veuen com una oportunitat poder aprofitar el potencial econòmic que té la comercialització de la carn de caça i, a la vegada, fomentar la bioeconomia local. La finalitat, precisament, és controlar les sobrepoblacions d’espècies que provoquen accidents, però també danys agrícoles o la transmissió de malalties.

Publicitat

Torras ha explicat que per incentivar el consum i la comercialització de la carn de caça, el pla s’estructuren dos eixos de treball, un adreçat a la millora de la recollida, el transport i el circuit de les peces de carn, i un segon eix que es fonamenta en les accions divulgatives.

L’any 2024 el Departament d’Agricultura ha destinat gairebé 1 MEUR per impulsar la comercialització dels senglars, a la vegada que ha contribuït a fomentar les captures. El Departament està pagant 25 euros per exemplar, 20 per la peça i 5 pel transport. Amb aquesta mesura, a banda d’impulsar que aquesta carn entri al circuit de comercialització, també es vol reduir la població i prevenir malalties. Els ajuts s’adrecen als caçadors i als centres de recollida de caça que gestionen aquests senglars, independentment si després la carn s’arriba a vendre al mercat.

A Catalunya hi ha nou punts logístics de recepció d’animals, dos dels quals són al mateix temps establiments de manipulació de carn de caça. Del total de peces gestionades als punts, el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altre 50% es gestiona als establiments de manipulació de caça. Dels productes resultants, se n’exporta a Europa el 90%. Actualment hi ha registrats deu establiments de manipulació de caça major, 8 dels quals a les Terres de l’Ebre, 1 a Osona i 1 a Girona. Precisament, el pas de la carn de caça per aquests punts i establiments de manipulació n’assegura la total traçabilitat.

Que el 90% de la carn de caça catalana s’exporti, complica força que el consumidor final pugui trobar-ne. Des de la federació de caçadors, Josep Ureña ha explicat que mentre la carn a França i l’Estat està “molt valorada”, a Catalunya no passa el mateix. Ureña ha lamentat que, “potser per desconeixement”, però la carn de caça “no acaba d’arrelar”.

<strong>Augmentar el consum de carn de caça</strong>

Les accions més imminents per promoure la carn de caça que es duran a terme aquest novembre són tres sessions de formació a les Escoles d’Hostaleria d’Osona, de Lleida i de Figueres, i una demostració de cuina amb caça a la Fira Orígens d’Olot.

A més, a partir del 15 de novembre i fins a finals de mes, una desena de restaurants del col·lectiu Osona Cuina i una quinzena d’establiments de la Cuina de l’Empordanet elaboraran plats amb carn de caça perquè els clients els puguin degustar.

Eduard Aliberch, del Restaurant Mas Monells, ha explicat que en el seu cas fa temps que durant la temporada de caça inclouen plats a la carta que estan elaborats amb carn de caça, ja sigui senglar o cabirol, i veuen molt bé la iniciativa per donar a conèixer el producte. Hi haurà altres companys d’Osona Cuina que també optaran per la llebre en les seves elaboracions. Entre algunes de les propostes hi ha una terrina de llebre, un caneló de porc senglar rostit o un llom de cabirol amb puré de moniato i castanyes.

Aliberch ha assenyalat que hi ha qui encara té “una mica de por” a la carn de caça, i precisament els cuiners veuen aquestes jornades com una oportunitat per donar-la a conèixer. El cuiner ha fet una defensa d’aquest tipus de carn i ha destacat que “la gent s’ha d’acostumar que és una carn com qualsevol altra”. “Potser és més dura, potser hi ha parts que costen més de cuinar, però realment si hi ha ganes es poden fer tot tipus d’elaboracions”, ha dit.  

De la seva banda, Toni Sala, de la Fonda Sala d’Olost, explica que la caça és “molt important” dins la seva carta. “És on es demostren més les nostres tècniques que fa anys que treballem”, ha assenyalat. El seu pare li va ensenyar aquest tipus de cuina “i jo intento afegir el meu granet”. A més, ha explicat que darrerament han notat un major interès per part del públic en els plats de caça, “en productes més de terra, més salvatges, més naturals”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió