Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

Agents Rurals recorda la prohibició de buscar restes arqueològiques o paleontològiques al medi natural

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Agents Rurals fa una crida pel respecte cap al medi natural i el seu patrimoni. El cos recorda que la legislació prohibeix la recerca de restes arqueològiques o paleontològiques – excepte amb autorització-, però si es troben per atzar, ja sigui al medi natural o en el marc d’una treball agrícola o forestal, cal avisar a l’administració. Sobretot demanen evitar extreure les restes del sòl, subsòl o fons marí. És competència dels Agents Rurals la protecció i custòdia del patrimoni cultural quan es troba al medi natural. Des del 2011, el cos ha localitzat i documentat més de 4.000 elements que conformen el patrimoni cultural català. Entre les construccions més habituals documentades hi ha forns de calç, molins hidràulics o pous de glaç.

Més enllà d’aquests elements de tipus preindustrial, hi ha altres construccions i estructures molt diverses, com ara les creus de terme i creus commemoratives, que representen el 22,88% dels elements documentats. Seguidament, hi ha un 15,14% d’elements inventariats del grup de forns, dins del que s’hi troben forns de calç, d’obra, teuleries, forns de pega o forns d’oli de ginebre. Les anomenades estructures d’aigua suposen un 12,85%. Aquí s’hi han documentat basses, safarejos, sínies, aljubs o sèquies, entre d’altres. Els molins hidràulics fariners i paperers representen el 10,54% d’elements inventariats i les estructures agrícoles, com les barraques de pedra seca o cabanes de volta són el 7,37%.

Publicitat

Segons expliquen en un comunicat, els elements vinculats a la Guerra Civil Espanyola o les estructures relacionades a la ramaderia, la comunicació o restes de tipus militar i eclesiàstic, són també objecte d’inventari.

Tota la informació generada pels Agents Rurals és tramesa al Servei d’Inventari del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, que és el responsable del seu tractament i inclusió a les bases de dades.

D’altra banda, el cos recorda que també és responsabilitat seva fer inspeccions de treballs que es realitzen al medi natural, com moviments de terra o construccions, així com altres activitats que poden afectar de manera negativa amb l’objectiu evitar la destrucció i pèrdua del patrimoni arqueològic. És especialment negatiu l’ús d’aparells detectors de metalls.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió