Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Agents cívics i campanyes per a infants i gent gran: possibles accions per reduir atropellaments a les vies de Montcada

|

- Publicitat -

ACN Montcada i Reixac – La consellera d’Interior, Núria Parlon, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i l’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, s’han reunit aquest dijous en Junta Local de Seguretat per abordar les problemàtiques en matèria de seguretat que presenta el municipi, entre elles la que envolta els passos a nivell. La trobada s’ha fet quatre dies després que una jove de 16 anys va perdre la vida en ser envestida per un comboi quan creuava un pas a nivell amb les barreres abaixades. Entre les opcions que s’han posat sobre la taula hi destaquen la possibilitat de posar agents cívics als passos i fer campanyes educatives adreçades a infants i gent gran per conscienciar dels riscos de creuar les vies amb el semàfor en vermell.

Pel que fa a les proves d’estupefaents fetes a la maquinista que conduïa el tren, la consellera d’Interior ha destacat que se’n van fer de posteriors a la primera que va practicar la Policia Local i que va donar positiu, si bé els resultats de què disposen encara no són concloents.

Publicitat

La reunió s’ha fet a la Casa de la Vila i ja es va demanar a finals de juliol, coincidint amb el ara ja penúltim atropellament mortal a les vies de Montcada i Reixac. A banda de Parlon, Prieto i Egea, també hi han pres part el director general dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i comandaments dels diferents cossos policials amb presència a la ciutat.

Al marge dels resultats de les proves que s’han fet a la maquinista, Parlon ha destacat l’evidència de l’accident de dilluns: “Les barreres estaven abaixades”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha posat de relleu que en les tres línies ferroviàries que creuen Montcada “hi ha molts accidents”, motiu pel qual s’ha de valorar la necessitat d’emprendre accions de manera coordinada entre diferents administracions. “Abordem la possibilitat de fer més actuacions, com ara educació a les escoles per arribar als joves i reforçar la seguretat de les infraestrictures”, ha afegit la consellera.

Això seria possible a través de campanyes adreçades no només a infants i adolescents, també a gent gran a través de casals o centres cívics, donat que en els darrers anys en alguns dels accidents amb víctimes mortals s’hi han vist implicades persones d’edat avançada.

Parlon ha descartat destinar agents de policia a les barreres, tot posant sobre la taula la possibilitat que siguin agents cívics qui s’encarreguin de garantir que els vianants creuïn quan i per on toca. L’alcalde, Bartolo Egea, ha destacat que ja n’hi ha hagut, d’agents cívics, però que amb la mirada llarga a les obres del soterrament, que duraran fins el 2030, caldria recuperar-los. 

“En demanarem, cal mentalitzar la gent que tindrem unes obres de soterrament llargues”, ha destacat, tot assenyalant que caldrà trobar la manera de finançar-ne la despesa. De la mateixa manera, ha apuntat que properament, i sense data encara, tenen previst reunir-se amb Adif i Renfe per abordar la necessitat de dur a terme millores de seguretat a l’entorn de les vies.

<strong>Les barraques, l’altre gran problema</strong>

En la reunió d’aquest dijous també s’ha abordat el fenomen del barraquisme, que a Montcada i Reixac té un gran impacte en zones com la Pollancreda, on l’Ajuntament va actuar fa uns mesos per retirar un intent d’opcupació de nous espais, o la Font Freda, on la gent que hi fa vida està advertida de la il·legalitat que suposa romandre-hi de manera permanent. 

En aquest sentit, Parlon ha destacat que aquesta és una situació que s’està treballant des del Consorci del Besòs, i que caldrà abordar a través de la Llei de Barris per resoldre els problemes derivats, no només en matèria de seguretat, sinó també en l’àmbit de la vulnerabilitat. 

D’altra banda, Parlon ha posat de manifest que en un any els delictes a la localitat han incrementat un 1,1%, una xifra que no és dolenta, ha destacat. Dels darrers fets delictius, Parlon ha parlat de l’assassinat del propietari d’un bar aquest mes d’agost, amb una investigació policial oberta amb implicació de diferents cossos, donat que es tenen evidències que un dels autors materials ja no és a Catalunya.

Amb tot, també ha aplaudit la tasca del consistori pel que fa a la diagnosi de les problemàtiques que presenta la ciutat per barris, un fet que ajuda a actuar en aquells àmbits que presenten més necessitats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió