ACN Barcelona – Simona Levi, fundadora de la xarxa d’especialistes i activistes pels drets digitals Xnet i membre de la coalició Stop #ChatControl, alerta que el reglament sobre l’abús sexual infantil (CSAR) que Europa estudia implicaria un “rastrejament automatitzat” de les comunicacions. “Per entendre’ns, tot i que la tecnologia és diferent, és com establir Pegasus a tota la població”, avisa comparant-ho amb el programa informàtic d’espionatge. En una trobada amb periodistes, Levi ha advertit que el text no aborda la prevenció i persecució de l’abús sexual infantil i que respon a una ideologia “molt reaccionària” i “ultraconservadora”. “És el somni humit de tot poderós, controlar la comunicació de tota la població”, ha afegit.
El reglament, també conegut amb el nom de Chat Control, és un dels més controvertits dels darrers anys a la Unió Europa i els experts alerten que podria comportar el monitoratge de les converses íntimes dels ciutadans, en mans d’empreses de serveis de comunicació.
Les principals organitzacions de drets digitals de l’estat espanyol, enllaçades en la coalició Stop #ChatControl, demanen que es rebutgi aquest reglament i insten les institucions europees a elaborar legislacions capaces d’afrontar l’abús sexual infantil “sense violar el conjunt de drets i llibertats digitals de la Unió i la seva ciutadania”.
Levi ha exposat que l’executiu espanyol voldria aprovar aquest reglament en les properes setmanes, durant la seva presidència del Consell de la Unió Europea, i ha lamentat que s’alineï amb governs com el d’Hongria o Itàlia.
Ara bé, el text s’està trobant amb un debat “molt polaritzat”, l’oposició de països com Alemanya i d’entitats i societat civil. “Alemanya és un país molt sensible amb la privacitat. Ha patit la Gestapo i la Stasi, sap què vol dir quan el govern controla la comunicació”, ha observat Levi en una trobada amb l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC).
La fundadora d’Xnet diferencia la intervenció de les comunicacions per mandat judicial del que implicaria, diu, aquest reglament, un “escaneig preventiu” per part dels proveïdors de serveis de comunicació, que no són “ni jutges ni experts en abús sexual infantil”.
Des d’aquesta xarxa d’activistes i especialistes digitals indiquen que, en la redacció actual, el reglament obligaria els serveis d’allotjament i els proveïdors de comunicacions interpersonals a escanejar els continguts i alerten que seria “una mena de Pegasus legal permanent contra la població”.
En aquest sentit, Levi ha alertat que la regulació pretén entrar en la “comunicació íntima” de la població i posa com a exemple: “Imaginem-nos la fotografia d’un nen a la banyera per enviar-la a l’àvia. Això seria indicat com a pedofília”.
Aquesta activista pels drets digitals adverteix, a més, que el reglament implicaria una tecnologia “molt complicada” o directament “impossible”: “Els experts diuen que no és possible violar el xifrat sense violar-lo. O obren el sobre de la comunicació o no, no hi ha un punt intermedi”.
També ha avisat que aquestes tecnologies representen una “bretxa de seguretat” dels dispositius i que només podrien dispensar-les grans monopolis, de manera que les petites i mitjanes empreses del sector digital quedarien expulsades del mercat.