Edició 2323

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de desembre del 2024
Edició 2323

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de desembre del 2024

3Cat estrena aquest dimarts el documental ‘Et faran un home’, que destapa la violència a la mili

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El programa ‘Sense ficció’ estrena aquest dimarts ‘Et faran un home’, un documental que després d’un any d’investigació d’un equip de 3Cat destapa la violència estructural contra els joves que van fer el servei militar obligatori durant els primers anys de la democràcia. 40 anys després dels fets, finalment 10 testimonis, entre els quals hi ha Àlex Gorina i Vicent Partal, relaten a la càmera tot tipus de violència que ha marcat les seves vides: cops, crits, pallisses, insults, tortures i fins i tot violacions per part de soldats veterans, sovint sota els efectes de l’alcohol i amb el consentiment dels comandaments militars. El documental s’emetrà aquest dimarts a TV3 i estarà disponible a la plataforma 3Cat. 

La investigació va començar a partir del cas de la Companyia d’Esquiadors i Escaladors de Vielha, un dels escenaris de violència entre soldats i del qual el documental en recull fins a quatre testimonis. Els veterans de la caserna de la Vall d’Aran torturaven els soldats que hi acabaven d’arribar davant d’uns comandaments que no feien res per aturar les violències entre iguals.   

Publicitat

Però aquests no són els únics testimonis: també parlen els que van ser joves soldats enviats a fer la mili a les Canàries, Melilla o Bétera, al País Valencià.

La investigació, que han portat terme la periodista de 3Cat Mireia Prats i el realitzador Joan Torrents, ha pogut arribar a fins 25 testimonis d’homes que ara tenen entre 55 i 65 anys i que van fer el servei militar als anys 80 i 90. Els seus relats confirmen que el tracte vexatori i les tortures eren estructurals i sistèmiques.  

<strong>Nous testimonis </strong>

Com a mitjà públic, 3Cat ofereix una eina per a la reparació de les persones que han viscut aquesta violència, com ja ha fet amb d’altres documentals com ‘Murs de silenci. Gran Escala 2000’, sobre una xarxa de prostitució de menors que operava a Catalunya i Osca, o ‘La fugida’ sobre els abusos sexuals de dos sacerdots jesuïtes de Barcelona i de Cochabamba, Bolívia. 

Per això, també obre a partir d’aquest dimarts una bústia de denúncia d’abusos durant el servei militar per a nous testimonis que vulguin compartir i difondre el seu cas. Darrere la bústia de denúncia hi ha un equip de periodistes formats especialment per recollir testimonis de víctimes d’abusos.   

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió