Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024

21 països de la UE demanen accions “urgents” per garantir el subministrament d’aigua

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – 21 països de la Unió Europea (UE) signen un manifest adreçat al vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, en què demanen accions “urgents” per garantir el subministrament d’aigua. Al text, que promou Portugal i que també compta amb el suport d’Espanya, els signants consideren que calen actuacions concretes per impulsar “la seguretat i la resiliència” de l’aigua arreu de la UE. Qualifiquen aquest fet de “repte comú” que “hauria de ser una prioritat màxima a l’agenda” del club dels 27. El manifest també demana fer una aproximació a la situació “en totes les dimensions”, des dels recursos disponibles fins a la protecció dels ecosistemes, passant pel consum humà i pel de l’agricultura, l’energia i la indústria.

“Aquest repte demanda adaptar les activitats als recursos existents d’aigua, assegurant l’eficiència en el subministrament i la demanda, promovent la protecció del medi ambient i el manteniment dels ecosistemes, integrant els recursos convencionals i els no convencionals i assegurant que la resiliència s’aconsegueix de manera justa i equitativa, respectant el medi ambient hidrològic i hidrogeològic divers d’Europa”, afirma el manifest.

Publicitat

El text també alerta que enfortir la gestió de l’aigua a la UE requerirà una mobilització “estratègica” de “coneixement, tecnologia i innovació”, així com d’eines “integrades” de planificació i gestió i la monitorització de la disponibilitat del recurs i del consum.

Alhora que demana treballar perquè els diferents cossos legislatius dels països de la UE a l’entorn de l’aigua aprofitin sinergies i siguin coherents, el manifest demana una “recerca adequadament finançada” i “activitats innovadores” per “trobar noves solucions” a l’escassetat d’aigua i per millorar les ja existents.

A més, la “transició a la resiliència de l’aigua” també demana, a parer dels signants, “inversions creixents” per “adaptar les activitats i els territoris” als escenaris del canvi climàtic, “utilitzant instruments de finançament tradicionals i innovadors” capaços de mobilitzar la inversió privada.

Per tot plegat, els representants dels 21 països reclamen al vicepresident de la Comissió Europea que “asseguri” que l’aigua serà una “prioritat màxima” a l’agenda europea en els propers anys i a “materialitzar el compromís” a través d’accions que incloguin un “finançament adequat i efectiu”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió