Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Jordi Solé guanya el Premi Prudenci Bertrana de novel·la amb ‘L’any que vaig estimar Ava Gardner’

Jordi Solà, Josep Muñoz i Sònia Gullén, guanyen els premis de poesia, assaig i novel·la juvenil

|

- Publicitat -

El periodista i escriptor Jordi Solé (Sabadell, 1966) ha guanyat el 56è Premi Prudenci Bertrana amb L’any que vaig estimar Ava Gardner, una novel·la que evoca el rodatge a Tossa de Mar de Pandora y el holandés errante, que va protagonitzar l’actriu nord-americana. La narració s’inicia l’any 1990, quan en Pol Mas recorda, arran de la mort d’Ava Gardner la relació que van mantenir a l’hotel familiar Àncora de Tossa de Mar, on s’hostatjava.  El jurat dels premis d’aquest any estava format per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, que ha triat entre setanta-quatre obres presentades.

Publicitat

De L’any que vaig estimar Ava Garner se n’ha destacar que és “un relat deliciós, lluminós, ple de vivències i glamur, amb personatges inoblidables com Ava Gardner, Mario Cabré o Frank Sinatra, en un marc incomparable com és la Costa Brava dels anys cinquanta”.

Premi Miquel de Palol

En l’apartat de poesia, Jordi Solà Coll ha guanyat el Premi Miquel de Palol amb el poemari L’ombra de les hores, “una reflexió existencial i alhora íntima sobre l’alteritat i la relació entre l’home i la natura”. Solà (Barcelona, 1963) és escriptor i fotògraf i ja havia guanyat el premi Miquel Martí i Pol amb Ulls de glaç (2017).

Premi Carles Rahola

En l’apartat d’assaig, El jardí d’Epicur, de Josep Muñoz Redon (Sant Sadurní d’Anoia, 1957) ha estat reconegut amb el Premi Carles Rahola. L’assaig és “una invitació, a partir del filòsof Epicur de Samos, a explorar el món dels jardins. Des de la filosofia grega fins a la modernitat, aquest assaig traça un recorregut històric i filosòfic pels conceptes de jardí, hort, paradís i natura en autors tan diversos com els clàssics Montaigne i Rousseau, el pintor Claude Monet o el pensador coreà actual Byung-Chul Han”.

Premi Ramon Muntaner

Per la seva banda, Sònia Guillén Colomer (Terrassa, 1969), ha rebut el 38è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil per l’obra Cicatrius, “una novel·la que posa sobre la taula el problema de la salut mental entre els adolescents”. Sònia Guillén ens presenta una visió de l’adolescència dura i realista a través de les històries de la Maria i la Nerea, dues joves que hauran de fer front a diversos conflictes que desembocaran en el moment més fosc de la seva vida.  És una novel·la  “que ens parla de les relacions problemàtiques amb els pares, que no sempre són tan modèlics; de l’assetjament escolar i el que significa sentir que no encaixes amb ningú; del sexe i les possibles violències i inseguretats que viuen les joves; del consum de drogues i, especialment, de la importància de la salut mental, temes que formen part de la vida diària dels joves”.

Altres premis

Els altres premis atorgats pels Premis Literaris de Girona han estat per Marta Michans, amb el Premi Lletra al millor projecte digital per Curacontes; el cantant barceloní Artur Viñas, conegut com a Socunbohemio, amb el Premi Cerverí de Girona de lletra de cançó per “Les coses que no m’agraden de tu”; i Josep Maria Pinto, amb el Premi Aurora Bertrana de traducció per la seva versió catalana d’El temps retrobat I i II de Marcel Proust.

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut