Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024
Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024

Una manifestació massiva a Barcelona reclama abaixar un 50% els lloguers i mesures per accedir a habitatges assequibles

Desenes de milers de persones protesten pels alts preus i amenacen amb una vaga de lloguers si no s'actua

|

- Publicitat -

Desenes de milers de persones han fet sonar els seus clauers pels carrers de Barcelona aquest dissabte per exigir mesures “urgents” per accedir a habitatges assequibles, sobretot una rebaixa del 50% del preu del lloguer. En plena crisi per l’habitatge i amb els preus disparats, ciutadans d’arreu de Catalunya, molts joves, però també famílies i pensionistes, han participat en una manifestació multitudinària convocada pel Sindicat de Llogateres sota el lema “S’ha acabat: abaixem els lloguers!”. Segons la Guàrdia Urbana, hi havia 22.000 manifestants. Els organitzadors diuen que eren unes 170.000. “Rendistes al carrer, s’acosta la vaga de lloguers!”, han avisat els manifestants.

Publicitat

Des del Sindicat de Llogateres amenacen amb una vaga de lloguers si “els rendistes i els polítics no abaixen els preus”. “No és fàcil i ens hem d’organitzar bé”, ha dit Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, just abans de començar la manifestació. Sense entrar en detalls sobre la vaga i fent una crida a la unió dels llogaters, Arcarazo ha avisat que la protesta suposa “un punt d’inflexió”.

Protesta massiva

Els manifestants han arribat des d’una cinquantena de pobles i ciutats de Catalunya en sis grans columnes ferroviàries de la R1, la R2, la R2 Sud, la R3 i la R4, i autobusos de municipis com Reus, Tarragona i Lleida. A partir de les quatre de la tarda també han sortit diverses columnes de manifestants des dels diferents barris de la capital catalana cap a plaça Universitat.La protesta ha arrencat passades les cinc de la tarda a la plaça Universitat, i ha transcorregut per l’Esquerra de l’Eixample (Gran Via, Calàbria i Consell de Cent), fins a arribar a la plaça dels Països Catalans.

La pancarta de capçalera l’han portat els sindicats d’habitatge de tot Catalunya i durant la marxa i el Sindicat de Llogateres ha fet una aturada a la Casa Orsola, edifici convertit en “un símbol de resistència contra l’especulació immobiliària”.

Quan la pancarta ha arribat a la plaça dels Països Catalans, els organitzadors han assegurat que encara hi havia gent sortint de plaça Universitat, punt d’inici de la manifestació. A la protesta s’hi ha sumat ciutadans d’arreu de Catalunya, amb gent de totes les edats, però sobretot joves, un dels col·lectius més afectats per la pujada del preu del lloguer.

“La ridícula xifra donada per l’alcalde Collboni, de només 22.000 persones, és un insult a tota la gent que ha sortit avui als carrers”, denuncia el Sindicat de Llogateres acusant el dirigent socialista de “manipulació”. Els organitzadors celebren que és “la manifestació per l’habitatge més gran de la història de Catalunya i de tot l’Estat”, i asseguren que hi ha assistit unes 170.000 persones.

“Quin desplegament de potència i dignitat!”, ha constatat l’humorista i guionista Maria Rovira (Oye Sherman) en l’acte final. “La cosa està fotuda, però som aquí per posar-hi remei”.

Reivindicacions

La situació de l’habitatge actualment és “insostenible”, denuncia el manifest unitari del moviment català per l’habitatge, que acusa rendistes, bancs i fons voltor de fer un “negoci rendible a costa de les classes populars”. També retreuen als polítics les “promeses buides i les lleis cosmètiques” que han permès que els lloguers i les hipoteques “pugin sense control”.

En l’acte final la portaveu del Congrés d’Habitatge de Catalunya, Marta Espriu, ha criticat les propostes del govern del PSC per construir més pisos. “Illa, Collboni, hi ha pisos de sobre! Pisos per turistes, pisos de lloguer de temporada… hi ha més de 400.000 pisos buits!”, ha remarcat.

El Sindicat de Llogateres ha posat sobre la taula quatre reivindicacions “urgents”: abaixar els lloguers un 50%, contractes indefinits, recuperar habitatges buits, turístics i de temporada per a l’ús residencial, i acabar amb la compra especulativa.”O baixen els lloguers o cremen els carrers”, “rendistes culpables, govern responsable” i “ni un euro més, vaga de lloguers” són alguns dels crits més sentits durant la protesta, on els manifestants aixecaven cartells que reclamaven una baixada dels lloguers i “habitatge per a tothom”.

Et pot interessar  Sánchez i els presidents autonòmics es reuneixen a Santander amb l'habitatge i el finançament al centre del debat

Joves ofegats pel lloguer

A la manifestació hi havia molts joves ofegats econòmicament pel lloguer. Una d’elles era la Sara, de 26 anys, que destina més d’un terç del que cobra només a pagar el lloguer. “Em suposa un problema mensualment”, assegura a l’ACN. La seva amiga Amanda, de 29 anys, també veu “desproporcionat” el lloguer que paga: “És un dret tenir un habitatge digne”.

La Lara, de 28 anys, explica a l’ACN que s’ha manifestat aquest dissabte perquè cada cop li és més “impossible viure a Barcelona”. Comparteix pis amb cinc persones més i paguen 1.400 euros al mes. Fa anys que vol viure sola, però diu que no s’ho pot permetre. “El lloguer és excessiu”, lamenta. Tant ella com els seus amics estan disposats a sumar-se una vaga de lloguers: “No sabem si podrem no pagar pels problemes legals, però retardar el pagament segur que sí. Si criden a la vaga, hi anem!”.

La Sara i l’Amanda també estan disposades a fer una vaga de lloguers: “La manifestació està molt bé, però no pagar el lloguer durant un temps marcaria una diferència”, defensa.

En Manuel, de la marea de pensionistes, també ha sortit als carrers pels seus fills i nets. “Als pensionistes és possible que no els afecti tant, però als nostres fills i nets sí”, afirma en Manuel lamentant la inacció dels polítics fins ara per abordar la manca d’habitatge assequible a Catalunya.

La manifestació a Barcelona es produeix en un context de crisi de l’habitatge a tot l’estat i a gran part de la Unió Europea que està generant malestar social i protestes a diverses capitals. A mitjans d’octubre, unes 22.000 persones es van manifestar a Madrid i unes 15.000 a València pel dret a l’habitatge i contra la pujada dels lloguers, segons xifres de la delegació del govern espanyol.

Cap a una vaga de lloguers?

La manifestació ha acabat amb dos parlaments a la plaça dels Països Catalans, el primer d’un militant del moviment per l’habitatge de València, i la intervenció de tancament ha estat a càrrec del Congrés d’Habitatge de Catalunya, espai que agrupa tot el moviment per l’habitatge.”Vivim entre especuladors”, ha denunciat Núria Soto, membre de Riders per drets, afegint: “No podem permetre ciutats de riders que porten comandes a turistes en pisos que un dia van ser casa nostra”.

Per la seva banda, Marta Espriu ha avisat que es troben en una situació “cada vegada més límit” i, per això, insta els ciutadans a organitzar-se per aconseguir abaixar el preu de l’habitatge. “S’ha acabat!”, diuen des del moviment per l’habitatge que crida a impulsar una vaga de lloguers.

Una convocatòria “plural i transversal”

La mobilització de dissabte compta amb el suport i la implicació de més de 4.000 organitzacions i 60 comitès, una mostra de “l’ampli consens” de les demandes, segons el Sindicat de Llogateres. Entre les 4000 entitats hi ha sindicats laborals com CCOO, UGT i la CGT, els sindicats de la Taula Sindical, fins a organitzacions com Òmnium, l’ANC o el CNJC, feministes com Ca la Dona, ecologistes com l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, Ecologistes en Acció o Greenpeace, i col·lectius com Las Kellys o el Sindicat de Manters. Hi participen també grans federacions com la Taula del Tercer Sector i la CONFAVC.

El moviment per l’habitatge hi té un paper central, amb el lideratge del Congrés d’Habitatge de Catalunya, que aglutina més de 50 sindicats d’habitatge. La mobilització arriba després de sis setmanes de feina “intensa” arreu del territori, amb el repartiment de 75.000 volants i 30.000 cartells per part de més de 60 comitès creats ad hoc.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut