Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

Mazón no assumeix cap responsabilitat per la nefasta gestió de la dana: es desfà en excuses en una compareixença vergonyosa

El popular repassa la cronologia dels fets i evita incloure el seu dinar privat de quatre hores, culpa l'Aemet i la CHX, i afirma que "el sistema va fallar"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha comparegut aquest divendres per donar explicacions sobre la nefasta i negligent gestió que el seu Govern va fer de la dana, la qual va provocar 216 víctimes mortals, 16 persones desaparegudes i milions d’euros de despeses en danys materials. La compareixença de Mazón, prevista inicialment per dijous, va traslladar-se a divendres arran d’una nova dana que va afectar el País Valencià, Andalusia i les comarques del sud de Catalunya.

Publicitat

Mazón compareix a petició de Compromís, Vox i el PSPV, més de quinze dies després que la dana arrasés desenes de pobles del País Valencià, i amb les proves de la seva nefasta gestió copsant totes les portades, però sense que hagi assumit cap responsabilitat ni hagi adreçat les acusacions de negligència. Mentre Mazón compareix, desenes de persones s’han concentrat a les portes de les Corts Valencianes, amb pancartes i càntics contra ell i el seu executiu, i reclamant la seva dimissió.

Mazón no assumeix responsabilitats: culpa la manca d’informació, a la CHX

Mazón ha iniciat la seva compareixença després d’un minut de silenci en record a les víctimes, i agraint les tasques de totes les forces de seguretat, així com els equips d’emergències i voluntaris. El president ha tingut la decència d’admetre que “no negarà errors” i que “hi ha coses que no es van fer bé”; tanmateix, ha qüestionat seguidament si les mesures d’emergències actuals són adequades: “És legítim preguntar-se si tots els protocols d’alerta estan preparats per corregir un possible error humà, així com si tots els actors implicats en l’emergència comptaven amb tota la informació necessària”.

Com era d’esperar, el president del PP ha defensat la gestió del seu Govern tot assegurant que “no vam tenir prou informació ni en temps ni en forma“, tot i haver reconegut que diversos organismes havien alertat de la perillositat al llarg del dia. Mazón ha excusat que tot estava previst per a una jornada de pluges torrencials, no per a la DANA que va venir, tot i que l’Aemet i la CHX van alertar al llarg del matí, migdia i tarda del creixement dels cabals. “Va superar els nostres protocols, i es va demostrar que els nostres protocols de seguretat i prevenció tenen forats” ha dit, tot recordant que “l’alerta roja es va llançar amb la previsió de pluges torrencials, com ha passat en 36 ocasions durant els últims anys”.

Segons la cronologia que Mazón ha exposat, el dimarts 29 d’octubre “el 112 de la Generalitat va fer 24 avisos a la població amb una sèrie de recomanacions”, i el dia abans s’havia advertit que la nit del dimarts tindria el nivell més alt de precipitacions. A les 13:23, el servei d’Emergències va informar de la reactivació de les precipitacions, de fortes ratxes de vent i mala mar, tot recomanant precaució i evitar conduir prop del mar. Diverses regions del País Valencià van estar en nivell d’alerta taronja al llarg del dia. “S’evidencia que dos dies abans de la catàstrofe hi havia avisos i que es van realitzar advertències i es van prendre les mesures necessàries amb la informació que es tenia, com sempre s’ha fet en un territori com el nostre”.

Tot seguit, Mazón ha detallat les comunicacions rebudes al llarg del dimarts 29 d’octubre. Ha recordat que a les 07:36 l’Aemet va situar el País Vaencià al nivell màxim d’alerta, el vermell, i ha tret pit d’haver reforçat els serveis del privatitzat telèfon d’emergències 112, tot i que els mateixos treballadors han fet públic que estaven totalment col·lapsats i que van fer torns d’onze hores davant la falta de tècnics. No obstant això, ha estat ràpid en assenyalar el Govern central, ja que ha recordat que durant el matí de dimarts va produir-se una reunió en la delegació del govern espanyol amb diferents administracions, però “cap responsable d’Emergències de la Generalitat Valenciana és convocat a aquesta reunió”. 

Mazón ha admès que va ser un error esborrar el polèmic vídeo on assegurava que la tempesta hauria acabat a les 18 hores de la tarda, i també el fet que va mantenir la seva agenda intacta malgrat els constants avisos de la situació meteorològica. Així i tot, però, ha negat que la seva absència a la reunió del Cecopi impedissin la presa de decisions, i també se l’hagués de posar al dia. Sobre el seu retard de dues hores i mitja a la reunió, Mazón s’ha excusat en el fet que “el viatge no va ser fàcil, el trànsit va dificultar la meva arribada. I no va ser necessari que ningú em posés al dia ni jo vaig retardar cap de les decisions que havien pres”.

Et pot interessar  Els primers bussejadors i kaiacs de la UME entren al pàrquing del Bonaire, on es tem que hi hagi víctimes

El popular continua desfent-se en excuses, tot assegurant que “la informació que es té aquell dia és fragmentada, inexacta i tardana“, però sense fer cap referència al dinar privat que va mantenir amb la periodista Maribel Vilaplana, el qual va durar des de les 14:30 fins passades les sis de la tarda, quan les inundacions ja provocaven els primers estralls. En lloc d’això, Mazón ha culpat directament la CHX: “Hi ha dades que la Confederació mai va comunicar a emergències durant l’apagada informativa de dues hores i mitja, des de les 16:13 fins a les 18:43″. Segons Mazón, el sistema d’alertes massives ES-Alert, que no estava previst en els seus protocols, va activar-se davant la possibilitat que rebentés la presa de Forata.

Mazón ha detallat que a les 21 hores de la nit va parlar amb la ministra María Jesús Montero, que li va comunicar que tenia als efectius preparats amb ella. La ministra i el seu equip van intentar contactar amb Mazón al llarg de la tarda, sense èxit, i la mateixa Ribera va enviar-li un SMS on deixava constància que estaven a la seva plena disposició, malgrat la incomunicació.

Treu pit de la gestió del seu Govern 

El popular ha tret pit de la gestió del seu executiu, tot assegurant que “es va desplegar l’operatiu més gran de rescat”, des de rescatistes a sanitaris. Així mateix, també ha destacat que ja s’està indemnitzant algunes de les despeses.

Mazón ha presumit que la Generalitat “ha encarrilat tota l’ajuda”, tot i que els primers dies va prohibir l’entrada de voluntaris i voluntàries als pobles més danyats per la dana.

El popular s’ha afanyat a demanar al Govern espanyol que “no deixi tirats els valencians”, tot recordant que la recuperació d’infraestructures clau, com el metro de València o les carreteres, tenen un cost milionari. Així, ha reclamat a l’executiu espanyol els més de 31.000 milions d’euros que segons ell es necessiten per recuperar tot el que s’ha perdut.

Les proves de la negligent gestió del Govern del PP de Carlos Mazón

El dia 29 d’octubre, organismes com l’Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer havien alertat nombroses vegades del creixement dels cabals dels rius i del perill de la situació. No obstant això, aquell 29 d’octubre la vida dels valencians i valencianes va transcórrer amb normalitat; el Govern no va avisar del perill de la dana, i fins i tot el mateix Mazón va demanar no fer alarmisme i fins i tot va assegurar que a les 18 hores de la tarda la tempesta hauria passat.

Els equips d’emergències van reunir-se al Centre de Cooperació Operativa Integrat (Cecopi), en una reunió que va començar a les 17 de la tarda, havent-se convocat dues hores abans, i a la qual Mazón no va aparèixer fins a les 19:30 hores de la tarda, després d’haver estat il·localitzable durant tota la tarda, malgrat les insistents trucades de la consellera de Justícia i d’Interior, Salomé Pradas, i del Govern central.

Durant la reunió va quedar demostrada la inoperància del seu Govern, amb gravacions que confirmen la inacció de la consellera de Justícia i d’Interior, Salomé Pradas, qui va mentir assegurant que no coneixia el sistema d’alertes massiva ES-Alert, tot i que s’ha demostrat que els tècnics d’emergències sol·licitaven activar el sistema a les 19:15 de la tarda. La consellera no sabia gestionar la situació sense el vistiplau del president, qui no va respondre les trucades fins a les 18:45 hores de la tarda. Un cop alertat de la gravetat de la situació, Mazón va arribar al Cecopi a les 19:30 hores de la tarda, però la presa de decisions va demorar-se encara més, perquè es va haver de posar al dia el president. Finalment, l’alerta massiva va arribar als mòbils dels valencians i valencianes a les 20:11 hores del vespre, quan ja hi havia pobles completament destruïts, desenes de morts i de desapareguts.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut