El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, l’encarregat de la persecució judicial contra els líders independentistes del Procés, torna a prevaricar, un fet que ja és costum pels alts tribunals espanyols i els seus magistrats. El jutge espanyol ha confirmat que no amnistia Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig pel delicte de malversació, tal com ja va sentenciar l’1 de juliol, i deixa caure així els recursos interposats per la Fiscalia, així com per l’advocat del president a l’exili, Gonzalo Boye.
Llarena, en una interlocutòria de 21 pàgines, s’aferra a la seva tesi sobre l’enriquiment patrimonial dels tres polítics independentistes processats, i argumenta que una de les excepcions previstes a la llei d’amnistia diu que no poden ser amnistiats aquells que amb el desviament de fons obtinguessin un enriquiment personal de caràcter patrimonial. Tot i que no s’ha pogut demostrar que Puigdemont, Comín i Puig s’enriquissin a través del referèndum, els jutges Llarena i Manuel Marchena ja van encarregar-se de tergiversar els seus arguments per tal de defensar que destinar diners públics al referèndum era una manera d’enriquir-se personalment, ja que deixaven de posar diners de la seva butxaca i se n’estalviaven.
Llarena no va aconseguir el seu objectiu d’atrapar Puigdemont pel Tsunami Democràtic, causa que va caure arran d’un error garrafal comès pel jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón que, acostumat també a prevaricar, va prorrogar les investigacions del cas fora de termini. El Suprem va sumar-se al posicionament adoptat per la sala penal de l’Audiència, però això ha donat encara més motius a Llarena per a forçar la no aplicació de l’amnistia a Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, contravenint el Ministeri Fiscal i l’Advocat General de l’Estat.
La resolució de Llarena rebutja, doncs, els recursos de reforma presentats per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que demanaven l’aplicació de l’amnistia pels tres líders independentistes. La defensa de tots tres ara podrà presentar un recurs d’apel·lació a la sala penal del Suprem, la qual presideix Manuel Marchena. Tot i que probablement el recurs també serà denegat, aquest és imprescindible per tal de poder demanar l’empara al Tribunal Constitucional, que aquest dimarts decideix si admet a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat de la llei presentada pel Suprem.