Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

L’Estat espanyol, retratat: Espanya mai no ha demanat l’oficialitat del català a Europa

El govern espanyol sempre ha mantingut que ja havia fet aquesta sol·licitud, però que la UE ho havia denegat

|

- Publicitat -

El menyspreu i menysteniment de l’Estat espanyol envers Catalunya i la llengua catalana queda retratada una vegada més. El motiu pel qual el català encara no és considerat un idioma oficial a la Unió Europea, tot i que estats com França situen la llengua catalana com la dotzena més important del món, és perquè l’Estat espanyol mai ha arribat a demanar l’oficialitat del català a la Unió Europea.

Publicitat

L’ONG del català Plataforma per la Llengua ha dut a terme una iniciativa coordinada amb l’eurodiputat irlandès Chris MacManus per tal que el Consell de la Unió Europea desmenteixi que el govern espanyol hagi sol·licitat mai l’oficialitat del català a la Unió Europea. Un fet que impedeix directament que el català esdevingui oficial a la Unió Europea, ja que l’únic requisit perquè ho sigui és que ho decideixin per unanimitat els estats membres que conformen la UE, un tràmit que es du a terme a través del Reglament que estableix quines són les llengües oficials, sense haver de reformar cap Tractat europeu.

El govern espanyol, tanmateix, sempre ha mantingut que ja havia fet aquesta sol·licitud, però que la UE ho havia denegat. Així mateix va afirmar-ho el ministre d’Afers Exteriors José Manuel Albares, quan a finals del 2021 va assegurar que el govern de Zapatero ja havia demanat el 2004 l’oficialitat del català, però que va ser rebutjat perquè era una reforma que requeria modificar els Tractats.

Mentides, menyspreus i manteniments cap a la llengua materna de milions de ciutadans de Catalunya que, així i tot, no han impedit a l’Estat espanyol ostentar la presidència rotatòria de la UEDavant aquesta nova informació, Plataforma per la llengua reclama que s’aprofiti l’oportunitat que té ara Espanya per situar temes a l’agenda i negociar prioritats, i que sol·liciti la reforma del Reglament núm. 1 del 1958 del Consell, per incloure el català com a llengua oficial de la UE, un reglament que s’ha modificat fins a set vegades per afegir-hi noves llengües oficials.

Et pot interessar  El Parlament Europeu farà una avaluació tècnica i econòmica sobre l'ús del català, el gallec i l'euskera a la cambra
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut