Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

L’Audiència Nacional no es rendeix en la persecució a Tsunami i pregunta a l’OTAN per a la seguretat aèria sobre la protesta al Prat

El jutge Garcia-Castellón també ofereix a la família del turista francès mort que sigui part en el procediment

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional (AN) Manuel García-Castellón ha demanat informació a l’OTAN i a l’agència de la UE per a la seguretat aèria sobre l’impacte que va tenir la protesta de Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat al trànsit aeri espanyol i internacional. Segons ha avançat El Nacional i ha confirmat l’ACN, el magistrat ha emès una resolució aquest dilluns on, entre altres coses, també ofereix a la família del turista francès mort per un infart durant les protestes que sigui part en el procediment. El jutge també ha demanat conèixer l’historial mèdic complet del mort, documentació que ha sol·licitat a l’Hospital de Bellvitge.

Publicitat

A l’apartat de raonaments jurídics de la resolució, elaborada pel Jutjat Central d’Instrucció número 6 de Madrid, es destaca els riscos que van suposar diverses accions realitzades per Tsunami Democràtic al Prat i se les vincula amb possibles delictes de terrorisme.

“En intentar impedir el canvi de torn dels controladors aeris de la instal·lació, no només es buscava provocar danys econòmics, sinó que podria haver tingut un resultat catastròfic de conseqüències imprevisibles per a les persones que en aquell moment es trobaven en vol, a bord de les aeronaus a l’àrea objecte de control, amb el risc evident i perill per a les seves vides”, relaten les diligències al seu apartat de raonaments jurídics.

Segons el jutge, l’acció de Tsunami “va posar en perill la seguretat de l’aeroport”, tant dels policies com dels manifestants. “Aquest perill era, evidentment, extensible als viatgers que, circumstancialment es trobaven a l’aeroport, però és que a més es podria haver causat un perill per a la seguretat del trànsit aeri nacional i internacional si els Mossos no haguessin alliberat la via que impedia el relleu dels controladors aeris”, agrega.

Et pot interessar  Josep Rius (Junts): "El judici a Gonzalo Boye és clarament polític, un muntatge amb motivacions polítiques"

Petició a l’OTAN i a una agència europea

A la part dispositiva del text, es demana a l’Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria (Aesa) que informi de totes les incidències relacionades amb el trànsit aeri registrades el 14 d’octubre de 2019, data dels fets, que puguin estar vinculades a les protestes que es van produir a l’aeroport del Prat de Barcelona.

També es demana si es va haver de desviar algun vol amb destinació a l’Aeroport del Prat i per quina raó. Finalment, es reclama també si la protesta de Tsunami va tenir alguna afectació al funcionament d’altres aeroports nacionals i internacionals.

Pel que fa a l’OTAN, a través del Comandant suprem aliat a Europa (Saceur) es demana si a les incidències registrades al Centre d’Operacions Aèries Combinades de l’OTAN a Torrejón de Ardoz hi ha qualsevol fet relacionat amb els fets que van tenir lloc a l’aeroport de Barcelona. “En cas que s’hagués registrat alguna incidència se sol·licita que es procedeixi a la seva desclassificació, en cas que estigui classificada com a secreta, per a la seva incorporació al procediment penal”, s’apunta.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut