Els socis de l’ANC han aprovat amb un 83% dels vots el seu full de ruta que aposta per “trencar” pactes amb els socialistes i recuperar la unilateralitat. El 13% hi ha votat en contra i un 4% en blanc. S’han rebutjat totes les esmenes vives que s’han votat aquest cap de setmana en el marc de l’assemblea general extraordinària de l’entitat. El document situa les pròximes eleccions al Parlament com un “nou embat” amb l’estat espanyol i aposta per un “programa comú mínim” per assolir la independència. Així mateix, l’entitat vol promoure una “regeneració de lideratges” per superar la “falta de transparència i la manca de democràcia interna dels partits catalans”.
2.434 socis han participat de la votació sobre el full de ruta. Segons l’entitat, suposa un 213% més respecte al 2023 i un 15% més que el 2022. El document estratègic es presentarà el pròxim dissabte 25 de gener en un acte polític a l’Ateneu Barcelonès.
L’entitat creu que el “previsible fracàs” de l’acord per un nou model de finançament singular pot ser el “detonant de la indignació” que porti al nou embat per fer efectiva la independència.
El full de ruta de l’ANC es marca com a objectiu “repetir l’operació d’arrenglerar” els partits independentistes en la confrontació unilateral amb l’estat espanyol basada en la desobediència civil. Per fer-ho, l’entitat creu que ha “d’incidir” en els partits independentistes i proposar un “programa comú mínim” per a l’assoliment de la independència, consensuat amb la resta del Moviment Civil per la Independència.
L’entitat, però, admet que ara se sent sola defensant l’aposta per la unilateralitat i fa referència als congressos de Junts i ERC que han revalidat els lideratges de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras respectivament. “Els processos congressuals dels partits independentistes han evitat fer la necessària autocrítica per la nefasta situació institucional a la qual han portat el moviment, que per primera vegada des de l’inici del procés no compta amb majoria parlamentària. En cap cas no s’ha produït la rectificació estratègica imprescindible per tornar a posar la independència al centre i renovar el compromís amb el mandat de l’1-O”, lamenten.
L’entitat es fixa com a objectiu recuperar, en les pròximes eleccions al Parlament, una majoria parlamentària independentista “efectiva i operativa”. I traça els passos a seguir en cas d’aconseguir-ho: ratificar la vigència de la declaració unilateral d’independència del 2017; investir un govern que prepari la “transició” cap a la República Catalana; i desplegar una acció internacional per aconseguir suports. L’ANC proposa que, quan la ciutadania i les institucions estiguin preparades per constituir Catalunya com a estat independent, es mobilitzi el país per la seva defensa pacífica i es demani el reconeixement internacional.
Segons l’Assemblea, cal actuar de manera diferent a la del 2017 i, per això, calen nous líders que tinguin la “credibilitat necessària” per dirigir-se al poble català i al món. “A diferència del 2017, en la nova confrontació, caldrà tenir preparada la defensa de la República Catalana. S’hauran d’haver planificat totes les mesures polítiques, socials i de lluita no violenta necessàries per fer-la efectiva”, afegeixen.
D’altra banda, l’ANC vol constituir una Taula per la independència amb la resta d’entitats civils implicades per “impulsar campanyes de mobilització”. Es tracta, segons diuen, que hi hagi una “estructura permanent de diàleg i coordinació”.
Creació d’un moviment de desobediència civil
L’ANC considera que la lluita no violenta és l’única resposta a “l’actitud totalitària” de l’estat espanyol. I, en aquest sentit, proposa crear un moviment de desobediència civil. “L’Assemblea treballarà per organitzar un sistema de defensa civil no violenta a fi de protegir els catalans de tota mena d’agressions, presents i futures, que podrà ser clau tant per aconseguir la independència com per defensar-la un cop aconseguida. Oferirà la formació necessària a les persones disposades a participar-hi i conscienciarà la ciutadania de la seva importància en la nova fase de lluita independentista”, assegura el document.
La independència per continuar acollint immigració
El text aprovat afirma que sense un estat propi l’arribada anual “d’una quantitat tan gran de persones” que es concentren a les àrees metropolitanes “afecta greument els nouvinguts i la societat en general”. En aquest sentit, l’ANC diu que la societat catalana “ha de debatre de manera rigorosa les causes i efectes d’una immigració tan nombrosa”. “És l’única manera de garantir la seva continuïtat com a país d’acollida, capaç d’integrar-la amb polítiques que assegurin una vida digna i el coneixement de la nostra cultura i llengua”, afegeix.