El pas de la dana pel País Valencià ha deixat un panorama esfereïdor, amb desenes de persones desaparegudes, més de noranta morts ara per ara, i milers d’euros en desperfectes i danys físics. Els valencians i valencianes han viscut amb temor i estupefacció les últimes hores, i molts d’ells coincideixen a denunciar la fallida dels protocols d’emergències en aquest tipus de situacions, ja que tot i la previsió meteorològica, fins al vespre (quan ja plovia a bots i barrals) no es va rebre un avís d’emergències alertant de la gravetat de la situació, fet que va agreujar-la encara més, perquè la gent va continuar havent de desplaçar-se per anar a treballar o a classe.
El telèfon d’emergències 112 va col·lapsar
El telèfon d’emergències, el 112, va col·lapsar durant el pas del temporal. Tal era el col·lapse del telèfon que els ciutadans van acabar recorrent a les xarxes socials per tal d’avisar els serveis d’emergències de la seva situació; molts d’ells estaven atrapats, no localitzaven familiars, o patien inundacions extremes.
Mazón, a través de les xarxes, va afirmar que el servei telefònic d’emergències no havia caigut ni estava col·lapsat; tanmateix, va indicar als ciutadans que continuessin insistint amb les trucades si no se’ls responia al primer intent. Unes declaracions que els mateixos ciutadans van desmentir en pocs minuts amb imatges i vídeos de les seves trucades al 112, que demostren que el telèfon d’emergències no funcionava.
Esto pasa desde la Comunidad Valenciana si llamas a Emergencias para pedir ayuda a gente que la necesita pic.twitter.com/MAx9mn366B
— On the other side of the Berlin Wall (@03690jul) October 29, 2024
Les alertes de Protecció Civil van arribar passades les vuit del vespre
Un altre fet que ha provocat la indignació dels ciutadans ha estat la manca d’informació rebuda per part dels organismes d’emergències i protecció civil. Segons han indicat desenes d’usuaris a través de les xarxes socials, les alertes per temporal extrem de Protecció Civil van començar a arribar als mòbils passades les vuit del vespre, quan la dana ja estava de ple sobre València i els pobles propers.
Malgrat que s’havia anat avisant al llarg de la setmana d’aquest episodi meteorològic, no va informar-se tampoc de la seva potencial gravetat, ni van prendre’s mesures per tal d’evitar que la població es desplacés. Així, milers de persones van agafar el cotxe o el transport públic per anar a treballar, a classe, o per a desplaçar-se en general, i hores després van quedar atrapades a les carreteres i autopistes, sense possibilitat de comunicar-se amb els serveis d’emergències. A les xarxes poden veure’s vídeos de diversos camions inundats, i alguns fins i tot tombats i perdent el control en mig de l’autopista arran de la forta pluja i el vent.
Només la Universitat de València va cancel·lar les classes durant tot el dia; altres universitats, com la UPV, van cancel·lar-les passades les dues de la tarda, quan els estudiants i treballadors del centre ja s’havien desplaçat fins al mateix. Milers de treballadors d’altres sectors també van haver d’anar a treballar, i molts d’ells van quedar atrapats o bé a la feina, o bé al cotxe.
A las 20.02h, Carlitos, inútil de mierda. Sin clases suspendidas, ni trabajo suspendido ni decretado nada. Cuando los trabajadores salían de currar y ya estaban atrapados.
— On the other side of the Berlin Wall (@03690jul) October 29, 2024
Para cuando luego os digan que el empresario es el que arriesga!
Cantidad de trabajadores atrapados, desaparecidos y por desgracia habrá muertos, sabían lo que iba a pasar y no han hecho nada! #Valencia #dana #camiones #inundaciones #accidente #carlosmazondimision pic.twitter.com/L9OH3fgWj4— Yennn (@piquerito29) October 30, 2024
El PP va suprimir la Unitat Valenciana d’Emergències perquè era una “despesa pública supèrflua”
El primer que va fer el Govern de la Generalitat Valenciana, liderat pel PP i Vox, va ser eliminar organismes clau creats en l’anterior legislatura pel PSPV i Compromís, com ara la Unitat Valenciana d’Emergències. El PP va eliminar-la al·legant que calia reduir les despeses públiques, i que aquesta unitat d’emergències era una entitat “duplicada” i “supèrflua”.
La UVE va crear-se el 2023 amb l’objectiu de millorar la coordinació dels equips d’emergències de cara episodis de catàstrofes naturals, com ara les pluges torrencials, els incendis forestals, tempestes de neu o episodis forts de vent, entre d’altres. El PP va eliminar-la urgentment per evitar l’entrada en vigor de la segona fase del desplegament de la UVE. Aquell mateix any, diversos incendis van afectar els boscos valencians amb milers d’hectàrees cremades, i van començar-se a notar els efectes de l’eliminació d’aquest organisme.