Edició 2440

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 31 de març del 2025
Edició 2440

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 31 de març del 2025

El Parlament demana el cessament de Paneque i reprova Puente pel caos de Rodalies

Sorprenent abstenció d’ERC que no evita el resultat contra la consellera i el ministre. La cambra catalana insta el Govern a exigir dimissions als presidents d'Adif i Renfe

|

- Publicitat -

L’autonomisme no soluciona el drama de rodalies i les infraestructures ferroviàries

Publicitat

El Parlament ha demanat el cessament de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i ha reprovat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, pel seu paper en les incidències que pateix Rodalies. En concret, el Ple ha aprovat una proposta de Junts que reclama el cessament de la consellera, i una altra del PPC que exigeix la reprovació de Puente per la seva “constant ineficàcia” en la gestió de les incidències. Les dues iniciatives han rebut el suport de Junts, PPC, Vox, la CUP i AC, el vot en contra dels Comuns i el PSC i la sorprenent abstenció d’ERC. A banda, la cambra catalana ha aprovat una altra proposta dels republicans que insta el Govern a exigir dimissions als presidents d’Adif i Renfe.

Segueix l’espoli de les inversions a Catalunya i a tots els Països Catalans

En el marc del debat monogràfic sobre Rodalies, els grups han donat suport a una proposta de Junts que reclama, a part de la reprovació, el cessament de Paneque. El partit denuncia “la mala gestió” de la consellera en l’escalada d’incidències de la xarxa, motiu pel qual consideren que hauria de ser cessada.

Alhora, la cambra ha votat a favor d’una proposta del PPC que demana la reprovació de Puente “per la seva constant ineficàcia en la gestió del servei ferroviari a Catalunya”, així com per la seva “incapacitat per a fer front a les incidències i l’afectació diària que pateixen els viatgers”.

 

També sobre reprovacions, el Ple ha donat suport a una proposta d’ERC que demana reprovar Paneque per la seva “incapacitat d’exigir les responsabilitats necessàries” a Adif i Renfe davant la situació del “col·lapse del servei” de Rodalies. Es tracta d’un punt que també reclama a l’executiu que porti a terme “els canvis necessaris” dins el departament amb l’objectiu de revertir la situació. Es tracta de la primera vegada que el Parlament reprova un membre del Govern d’Illa des de l’inici de la legislatura.

Et pot interessar  Illa promet "tots els esforços i recursos del Govern per reconduir la situació" a Rodalies: "Demano excuses"

 

Així, la cambra ha donat llum verda a un altre punt de la proposta dels republicans que exigeix al Govern demanar la dimissió dels presidents d’Adif i Renfe, “com a responsables” de les incidències que pateixen els serveis de Rodalies, Regionals i Mitja Distància a Catalunya.

 

“Dèficit històric” de l’Estat en inversions

 

El Parlament també ha coincidit a denunciar el “dèficit històric” d’inversions en infraestructures per part del govern espanyol, a qui culpabilitzen del “mal funcionament crònic” de la xarxa de trens de Rodalies. De fet, la cambra ha aprovat una proposta de  Junts, que alerta que aquest dèficit en inversions està quantificat en uns 50.000 milions d’euros segons la Comissió del Deute Històric del Parlament.

 

La cambra ha aprovat una proposta d’ERC que sosté que “el col·lapse” en què es troba la xarxa ferroviària catalana és una “conseqüència de les dècades de desinversió estructural i crònica” per part de Renfe i d’Adif a la xarxa catalana. El partit lamenta que la manca de fiabilitat del servei ha causat un descens del nombre d’usuaris de Rodalies i, a conseqüència, una “sobreocupació de la xarxa viària i un increment de les emissions de partícules contaminants”.

 

Els grups també han avalat punt de les propostes de la CUP que critica que en les darreres tres dècades hi ha hagut una “gran manca d’inversions” a Rodalies per part dels successius governs espanyols, a qui acusen de prioritzar la inversió en les línies d’Alta Velocitat “en detriment de la millora i el manteniment de la xarxa convencional a Catalunya”.

 

En una línia similar s’expressen els Comuns, que també reconeixen en la seva proposta que la situació de crisi a Rodalies és conseqüència del fet que els governs espanyols “tant del PP com del PSOE”, van “prioritzar des dels anys noranta fins al 2018 l’alta velocitat”. A més, critiquen que aquesta manca d’inversió es va produir en un moment d’intens creixement de la població.

Publicitat

Clica l'icona i subscriu-te al canal de Whatsapp

Tota l'actualitat al teu mòbil!

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí