Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Aragonès assevera l’ANC: “Una DUI no serviria per a res si no va acompanyada d’un reconeixement internacional”

El president aposta per "fixar entre tots un mecanisme que permeti que la pròxima vegada que es voti el resultat sigui reconegut per la comunitat internacional"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost el reclam de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, d’aprofitar l’amnistia que reclamen els partits independentistes per aixecar la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) suspesa. Aragonès, que l’endemà de la Diada ha concedit una entrevista a Catalunya Ràdio, no ha dubtat a asseverar les propostes de l’entitat i la seva presidenta, tot criticant la visió de l’ANC i la seva proposta de formar una llista de cara les pròximes eleccions catalanes.

Publicitat

Durant els parlaments de la manifestació multitudinària que va convocar l’ANC amb motiu de la Diada, Feliu va avisar que l’Assemblea presentarà una llista cívica a les eleccions si els partits catalans no fan efectiva la independència, i va demanar que es convoquin eleccions si no s’assumeix el resultat del referèndum de l’1-O.

El president creu que una declaració unilateral d’independència (DUI) no serviria “per a res” si no va acompanyada de reconeixement internacional, tot insistint que falta de reconeixement internacional és precisament el que va impedir tirar endavant la DUI l’octubre del 2017. Així, Aragonès reitera que “no és una qüestió de proclamar-la i prou”: “Podem sortir al balcó 15 vegades. La qüestió és com es fa efectiva i cal reconeixement internacional”, ha dit. En aquesta línia, el president ha defensat que la independència “no es fa desitjant-la molt” i ha apostat per “fixar entre tots un mecanisme que permeti que la pròxima vegada que es voti el resultat sigui reconegut per la comunitat internacional”. “Si no, serà molt difícil”, ha afegit.

Sobre el fet que l’ANC es presenti a les pròximes eleccions al Parlament si no canvia la situació, Aragonès qüestiona que incrementar el nombre de candidatures independentistes convingui al moviment, tot i que ha afegit que “cadascú és lliure de fer el seu projecte”. De fet, segons Aragonès, seria una “oportunitat de veure el suport electoral que pot tenir cada opció i clarificaria les coses”. “La gent que va participar en la manifestació no la podem encasellar en una sola candidatura”, ha dit.

Et pot interessar  Junqueras: "Tenim tot el dret a saber la veritat de la B. No volem tornar a passar vergonya"

Pel que fa als contactes amb l’Estat per a la investidura, Aragonès ha dit que la negociació formal encara no ha començat, tot i que sí que hi ha hagut converses amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Segons el president de la Generalitat, l’àmbit repressiu està “ben enfocat” en referència a una amnistia, però cal anar al “fons de la qüestió”, és a dir, que Catalunya pugui votar. “I aquí serà molt més complex”, ha admès.

En tot cas, ha deixat clar que si ERC dona suport a una investidura de Pedro Sánchez serà perquè s’han complert les condicions, i no a canvi d’un suport del PSC al pressupost de la Generalitat per a l’any que ve.

Borràs exclosa de l’amnistia

Aragonès ha defensat que la presidenta de Junts, Laura Borràs, no formi part de l’amnistia ja que els fets pels quals ha estat condemnada “no tenen res a veure” amb l’1-O i el 9-N. “L’amnistia no pot cobrir condemnes de corrupció. Hi ha una sentència que la vincula amb delictes de corrupció”, ha dit en referència a la decisió del TSJC que la condemna per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Aragonès ha insistit que l’amnistia és un llistat de fets i no de persones. I ha avisat que si es barreja l’amnistia amb altres causes “s’estarà fent un mal servei al moviment”.

Relació amb Junts

Segons Aragonès, ara hi ha un “escenari nou” perquè ERC i Junts no només comparteixen els objectius (amnistia i autodeterminació) sinó també l’eina, la via de la negociació. I ha admès que li agradaria que Junts oferís estabilitat al Govern tot i que reconeix que ara mateix no s’està en aquesta situació.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut