Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024
Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024

Guillem Fuster, portaveu de Poble Lliure: “Ampliar la base és defensar l’1-O”

"Hi ha formacions que van al Congreso a no bloquejar i que han jugat constantment amb el simbolisme de posar presos polítics a les llistes"

|

- Publicitat -

Guillem Fuster és un activista de l’esquerra independentista que ha heredat la implicació familiar a favor de les llibertats de Catalunya. Actualment és el portaveu de Poble Lliure, formació que ha decidit presentar-se a les eleccions espanyoles amb coalició amb Pirates de Catalunya i Som Alternativa, desafiant així el sector de la CUP d’Endavant-Osan. També és membre del Consell per a la República, activitats que compagina amb la seva professió, tècnic de projectes lingüístics. Parlem amb ell sobre el salt de la seva formació a la política espanyola i els motius d’aquesta decisió tan important.

Per què decidiu anar a Madrid?

Publicitat

És fruit d’una reflexió política perquè entenem que hi ha un buit en un espai polític nítidament republicà i radicalment democràtic i que porti el llegat de l’1-O com un mandat innegociable, el que nosaltres definim com ‘el cor de la bèstia’. És una oportunitat per a evidenciar el conflicte polític que el nostre poble viu actualment.

Per què pacteu amb Pirates i Som Alternativa?

Perquè són les formacions que han fet un plantejament similar, per no dir idèntic, a la reflexió que t’he fet ara mateix: Som Alternativa fa temps que planteja la necessitat que hi ha d’haver una candidatura que acompleixi aquest mandat republicà autodeterminista i d’arrel democràtic. Pirates coincideix amb el mateix anàlisi. Estem per un front únic i per això som Front Republicà: entenem que com més serem més riurem. Ens cal anar plegades.

Potser crea una mica de confusió aquesta coalició perquè, fins ara, la percepció és que aquestes dues formacions no són netament independentistes… ho són?

Nosaltres hem fet una coalició entre independentistes i sobiranistes.

Ah…

I que tots estem compromesos amb la lluita democràtica per la independència i amb la construcció de la República catalana. Creiem que vivim uns moments d’excepcionalitat política imposada però també d’eixamplament de la consciència independentista i autodeterminista on molt de l’espectre de l’esquerra que no es definia en clau nacional ara es defineix com a sobiranista. Ningú qüestiona que el dret a l’autodeterminació és un dret democràtic del nostre poble i, per tant, aquí és on tots coincidim.

Però és inevitable, doncs, fer un paral·lelisme amb ERC… que amplien la base amb Nuet i Alemany… És el mateix?

No. Ningú de Pirates o de Som Alternativa ha dit públicament que els llaços grocs s’hagin de treure. Ja partim d’un plantejament bastant diferent. No farem moviments amplis republicans fitxant gent concreta sinó que ho fem amb altres organitzacions que tenen un plantejament similar al nostre i així treballem d’igual a igual. Això és diferent al que està fent ERC.

Però Dante Fachin ha dit en reiterades ocasions que no és independentista…

Però és sobiranista!

Això vol dir que defensa el dret a l’autodeterminació i ja està?

Ell ha dit públicament que té un compromís inequívoc amb el mandat de l’1-O…

Encara que votés que ‘No’?

Ep, que va votar ‘Sí’! Però podria haver votat ‘No’ i després respectar els resultats de l’1-O, com tots els demòcrates que van votar ‘No’. Ell té un compromís clar amb la construcció de la República catalana.

Això és un matís important…

Doncs és la clau per analitzar els canvis que el nostre país ha viscut en aquest marc. No només ha fet implosió l’espai de convergència sinó aquell espai d’aquella esquerra que va viure molt bé contra convergència durant molts anys i que ara s’ha hagut de comprometre en l’espai nacional: ho estàs a favor de l’autodeterminació i del que decideixen els catalans i catalanes o hi estàs en contra. No hi ha punt mig.

Això és donar-li la raó a ERC? Així s’amplia la base?

Ah caram… Els debats de l’ampliació de la base…! A veure, què és ampliar la base? Un debat estratègic d’un partit polític?

(Silenci llarg) Doncs… ehem

Ampliar la base és portar algú als barris parlant simplement en castellà quan durant molts anys hem estat defensant la immersió a l’escola pública i el compromís d’aquests barris?

Però…!

O eixamplar la base és que les lleis socials que van ser suspeses el Govern actual les porti al límit i, per tant, tot desafiant l’Estat amplies la base quan la gent veu que les seves necessitats estan cobertes o es volen cobrir? Sí o no? Per a nosaltres ampliar la base és fer polítiques republicanes i això vol dir defensar l’1-O i el dret a l’autodeterminació. Però vaig més enllà: ampliar la base és, també, fer un institut si en algun lloc hi fa falta, o si cal l’ampliació d’una línia del metro o millorar un hospital, fer-ho. Això són les necessitats que la gent necessita, valgui la redundància.

I això el govern efectiu… Ho fa?

S’ha de diferenciar, el Govern pre 1-O i un post 155. Ara estem segrestats per la retòrica simbòlica del republicanisme i la poca efectivitat material en fer política com el que et comentava. No hi ha programa de Govern.

Què és la retòrica simbòlica del republicanisme? Parlar i no fer res?

Exacte. No podem dir a la gent que segueixi tirant endavant i que l’acció de Govern no l’acompanyi. Un exemple clar: els Mossos d’Esquadra. Malgrat que hi hagi un 155 que els manté curts, tu pots treballar perquè la teva policia estigui al servei dels interessos populars…

Que ja hem vist amb les declaracions de Trapero que no era així…

Sí. Tampoc podem tenir un conseller d’educació que de la nit al dia va estar a punt de carregar-se la immersió lingüística, quan va presentar al Petit Palau de la Música un nou model lingüístic anomenat “Un model d’educació plurilingüe i intercultural”. Posem molt en dubte que aquest Govern estigui construint República.

És un Govern efectiu! Havíem d’acabar amb el 155!

Això és retòrica i un error de no saber avaluar en la situació que ens trobàvem amb el 155. Al nostre entendre, els fets d’octubre del 2017 es va demostrar que el poble és qui mana.

“És molt fàcil fer aquest discurs quan no tens gent a la presó!” Això us ho diran segur…

És molt fàcil també fer el discurs a la inversa: estar constantment jugant amb els sentiments de la gent al voltant de la situació dels presoners i presoneres republicanes. Pels presos polítics, tot! De fet, nosaltres venim d’un moviment que ha patit repressió, presó, exiliats…

I torturats!

Sí, exacte. I val a dir que molta de la classe política que ara pateix la repressió s’hi va posar de perfil en el seu moment. Però no parlem d’això, al revés, la nostra màxima solidaritat sempre hi ha estat. Aquí no es tracta de fer un memorial de veure qui en té més o menys d’imputats, detinguts, exiliats i represaliats i agredits en té tothom perquè aquest moviment en som tots i totes. Però s’ha fet una mena de xantatge emocional.

De fet, treballeu amb gent a l’exili, vosaltres com a Poble Lliure sou al Consell per la República.

Sempre hem posat com a Poble Lliure els compromisos d’anar més enllà i per això hi som. És un compromís inequívoc i un acord de Govern entre les dues principals formacions polítiques i considerem que el Consell és l’inici de la construcció de la legalitat Republicana.

El que hàgiu decidit presentar-se al 28-A suposa un trencament total entre Poble Lliure i Endavant-Osan? És salvable?

No ens preocupen les tensions amb organitzacions determinades. Ens preocupa el projecte comú, que és la Unitat Popular, i que no es vegi perjudicada. Si hi ha tensions, caldrà preguntar-ho a ells. Creiem que presentar aquesta candidatura és una oportunitat per a reformular i eixamplar aquesta Unitat Popular amb nous agents polítics que fins ara veien amb simpaties les Candidatures Unitat Popular però no feien el pas de ser-hi.

Endavant-Osan són una organització més tancada? Perquè hi ha hagut declaracions que advertien que hi hauria conseqüències!

Això ho ha dit la CUP. Per nosaltres no hi ha escissió, això està claríssim. Simplement, volem omplir un buit i generar un debat estratègic necessari de l’independentisme d’esquerres i d’Unitat Popular. A partir d’aquí, nosaltres hi serem sempre.

Hi ha qui us diu que una tercera formació és dividir el vot independentista i afeblir-lo!

I estar parlant constantment “d’unitat o res” també és una banalització. Tots tenim un comú denominador (així ho vull pensar) que és el compromís de la construcció de la República Catalana però hi ha un seguit de plantejaments que fem des de l’esquerra que no compartim amb ERC i molt menys amb JxCat. Amb la diversitat és on s’ha demostrat que el moviment ha crescut. Hi ha un xic de demagògia sobre això, al nostre entendre.

Et pot interessar  Poble Lliure acorda abandonar el Consell de la República

Què us ha dit ERC o JxCat? Hi heu parlat?

No, amb cap de les dues formacions.

ERC i JxCat són partits independentistes?

Clar que ho són, no ho posem en dubte i no només perquè tinguin presos i exiliats. El que sí que posem en dubte és que la seva retòrica i simbolisme provoquin que no es faci el que s’ha d’anar a fer al Congreso: anar a crear una situació de bloqueig. Tampoc oferir cap xec en blanc a cap investidura. Nosaltres posarem el nostre objectiu en tres punts claus que hem explicat al nostre manifest. Posem en dubte que ERC i JxCat vulguin jugar a aquest bloqueig.

Però sembla que la paraula bloqueig ara fa por… Ara es parla que “s’ha de desbloquejar la democràcia” a Madrid. Què vol dir per vosaltres anar a bloquejar? Cadires buides? No participar de cap comissió ni de Pressupostos Generals…? És això?

Encara hem de decidir quina serà la nostra estratègia de bloqueig. Però és que justament, desbloquejar la democràcia és fer que l’Estat espanyol i les seves forces polítiques majoritàries reconeguin el dret a l’autodeterminació. Què més que això? Jugar a dir: “compte que ve la dreta” i així tenir la coartada per a investir un govern del PSOE no ens val. Sànchez ha deixat morir gent al mar o ha posat traves a les feines d’Open Arms, ha mantingut gent a les presons i els socialistes no han derogat la llei mordassa, entre altres coses… nosaltres no entrarem en aquest xantatge.

Però alerta, que ve Vox!

I això vol dir no confrontar-se al PSOE per tot el que he dit? Ara resultarà que el PSOE és el policia bo? Volem o no encarar el debat democràtic de l’autodeterminació i el reconeixement de drets polítics i socials? Quina diferència hi ha entre això i no aprovar uns pressupostos i fer caure un govern espanyol? Ens ho poden explicar? Perquè no acabem d’entendre-ho del tot…

Anem a pams: és implantejable que des d’Espanya hi hagi un debat en favor d’un referèndum i mai hi haurà una majoria que ho permeti. Està clar que, malgrat que encara no tingueu clara l’estratègia, no podreu fer res sota aquesta premissa!

No anem a no fer res sinó que anem a complementar l’estratègia republicana que necessita el nostre país. Tens raó, l’Estat espanyol no s’asseurà mai a negociar un referèndum d’autodeterminació ni molt menys un reconeixement de la República catalana fins que no vegi que el compte de resultats amb Catalunya li surt en negatiu i que patirà un desgast tan gran que estarà obligada a seure. Anirem a muntar circs i xous? Hi ha alguns diputats que han fet això, certament. Nosaltres volem complementar l’estratègia republicana de confrontació amb l’Estat.

Això què vol dir?

Nosaltres hem dit al moviment republicà que quan vulguin ens trobem per preparar aquesta nova estratègia de confrontació i d’eixamplament de la base social de suport al moviment, que és complementari.

T’ho formulo diferent: i si hi hagués uns pressupostos molt bons per a Catalunya i que representen una millora social per als ciutadans del Principat, els votareu?

Amb el reconeixement del dret a l’autodeterminació?

No.

Llavors no hi ha debat. Però un moment, què és un pressupost bo?

Doncs un que…

Que s’apugi el salari mínim interprofessional? Quan el parlament ho tenia aprovat sobiranament i no han pogut implementar-ho perquè no han volgut desobeir una llei del TS o del TSJC?

O perquè no tenim diners, ja que els tenen bloquejats…!

Estàs fent d’advocat del diable?

Sí.

Doncs jo també t’ho reformulo: si tu no vas al Congreso a bloquejar per què poses presos polítics a les llistes? Si ho fas, és perquè saps que no podran anar a recollir l’acta i posaràs sobre la taula que hi ha un conflicte i un problema democràtic. Estem disposats a donar suport a llistes que no bloquegin però que d’altra banda hagin jugat amb aquest simbolisme constantment? Jo ho poso en dubte i amb el màxim respecte cap als presos.

La JEC us ha aprovat la coalició Front Republicà. No com a JxCat, per cert…

Sí ho he vist. I és injust per a ells. Igual que a nosaltres ens imposen la recollida d’avals, el que han fet de tocar la pera a JxCat és una estratègia de l’Estat per a desestabilitzar l’independentisme en general. No ens n’alegrem.

Certament us demanen avals. Els teniu? Quants us en falten?

Anem a un ritme frenètic i espectacular. Però precisament per no aturar el ritme no et puc dir quants en tenim ja. El sistema és complicat perquè si hi ha algun error d’un aval, s’anul·la tota la fulla i es perden tots. Per tant hem de seguir treballant per a tenir-ne els màxims possibles.

A més, no tindreu drets electorals i molts mitjans no us faran difusió… Com fareu la campanya? Només a les xarxes? No tindreu espais a espais públics ni a les televisions ni als debats…

És possible que la nostra candidatura molesti a més d’un. Les xarxes són importants però nosaltres farem i treballarem al carrer i farem molt carrer. Si aquest poble ha organitzat l’1-O des del carrer i amb un Estat repressor a sobre nosaltres no podrem fer una bona campanya? Jo crec que sí.

Què ha de fer algú que hagi llegit aquesta entrevista i us vulgui avalar?

Han d’entrar en aquest enllaç, que està a les nostres xarxes, imprimir el full, omplir-lo i entregar-lo a les adreces que expliquem al web front-republicà.cat. A més, qui tingui certificat digital ho pot fer electrònicament, d’això els Pirates en són uns experts! I tenim taules fent recollida d’avals pel territori, que el tenim molt mobilitzat i amb un ritme espectacular de voluntaris organitzades. Hi arribarem de sobres, i més…

Algú d’Endavant us està ajudant així de manera discreta?

Això és una pregunta provocadora! Però també et diré que qui firma un aval després no té per què votar-nos.

De fet he vist a les xarxes que gent d’espectre molt divergent a vosaltres, especialment en l’eix social, demanaven que us avalessin…

Benvinguts siguin. Esperem que gent que no estigui tan allunyada en l’eix social faci el mateix…

Ja teniu els noms de les llistes?

(Riu) Encara no els tenim.

Però algú heu sondejat…

Sí, clar. Cada formació posarà els seus noms sobre la taula.

Heu fet primàries?

Cada partit ha fet el seu procés d’elecció interna i després elaborarem la llista final.

Però un Antonio Baños, un Albano Dante Fachín una Bel Olid…?

No em provoquis que no puc dir-te res! Ni la distribució de les formacions per províncies!

Caram…!

El factor sorpresa és important, també, hi hem de jugar!

Però… Algú mediàtic?

Segur, és que nosaltres creiem que el poble català és mediàtic per si mateix!

(Riem amb complicitat) Per anar tancant… què li diries a un indecís que no sàpiga què votar? Que dubte entre ERC, vosaltres o fins i tot JxCat? Perquè molta gent inequívocament independentista aparca l’eix social davant l’opció més netament republicana…

Primer de tot nosaltres, dir que nosaltres no deixem l’eix social en un segon terme. En la construcció d’una República catalana els principis de drets socials, polítics i civils hi seran i és indiscutible.

Però això un de JxCat també ho pot dir…

Però llavors ja parlarem si fem un debat sobre qui està a favor de l’escola pública catalana o concertada. Està clar què volem nosaltres. Responent la pregunta: Nosaltres no vendrem el peix a qualsevol preu. Dret a l’autodeterminació a partir del mandat de l’1-O i sortida política als presos, aquí no hi ha debat. Nosaltres tenim una cosa clara: donarem suport a qualsevol proposta de caràcter social i democràtic si aquesta posa en dubte els principis oligàrquics de l’Estat i la monarquia. Si això no passa, no jugarem a la banalització ni al xantatge emocional.

Anar fins a la final i jugar-se la presó?

És el nostre compromís. A mi m’acaben d’arxivar una causa fa dos mesos per enaltiment de terrorisme per fer un homenatge a un independentista. Tenim clar que les conseqüències d’enfrontar-te amb l’Estat et porta a córrer aquest risc, evidentment. Des de la humilitat i sense voler ser herois de ningú, el que no farem és baixar el llistó i el nivell de confrontació amb l’Estat.

Quines expectatives de resultats teniu?

Doncs entre 1 o 320! Anem al 28-A a guanyar. Ara seriosament: Creiem que farem un bon resultat. No anem a 1 o 2 sinó 4 i cap amunt!

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més entrevistes

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió