Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El COVID-19 no és com la grip: té una taxa de mortalitat molt més elevada

|

- Publicitat -

Ja són 28 els positius al Principat i al País Valencià hi ha hagut un primer mort pel coronavirus COVID-19. Els nostres veïns italians acumulen desenes de morts i han decidit donar 15 dies de festa a tots els centres educatius, escoles, instituts i universitats. Com està la situació a Catalunya? Cap on ens porta aquesta epidèmia? Parlem amb en Xavier Abad, viròleg expert en virus emergents i bioseguretat i biocontenció. Professor associat de la UAB, actualment és cap de la Unitat d’Alta Contenció de IRTA-CReSA, on es treballa amb alguns del virus més perillosos del món, com el MERS, del qual un equip del centre, liderat per Qui Segalés i Julia Vergara, treballa per trobar-ne una vacuna.

Publicitat

El que ha passat a Itàlia que ja tanquen escoles i universitats a Catalunya també passarà?

La meva opinió personal com a viròleg és que crec que la contenció com a tal és una eina que fracassa però que s’ha d’implementar perquè alenteix la propagació del virus, compres temps i no col·lapses el sistema sanitari. Al final de la contenció, que realment no acabarà de contenir, entrarem a l’etapa de mitigació però el sistema haurà anat absorbint i atenent els infectats.

La contenció no serveix… Acabarem com a Itàlia que ja hi ha 60 morts…?

Cal tenir en compte que a Catalunya la majoria d’infectats són d’importació, és a dir, contagis autòctons només hi ha hagut dos casos. Aquestes circumstàncies fa que no és el moment de tancar escoles o universitats. Però si anem a un escenari que es sumin entre 15 i 20 casos diaris, que no descarto gens, potser en dues o tres setmanes podríem començar a tenir mesures d’aquest tipus com les d’unes vacances forçades als centres educatius.

I funciona?

És una còpia del que s’ha fet a la Xina i ha funcionat a l’hora de baixar el nombre de casos i seria repetir el mateix escenari.

I perquè tantes mesures si és com una grip…?

Sí però no té una mortalitat com la del Coronavirus SARS del 10% o del Coronavirus MERS del 35% ni la de l’Ebola (de mitjana un 50% encara que pot ser superior). Però sí que és clarament superior a la grip. A més, tot i que ja està de baixada, estem en temporada de la grip i no ens convé una suma amb el SARS-CoV-2 que causa la malaltia que la OMS ha anomenat COVID-19.

Caram…!

Sí però no té una mortalitat com la del Coronavirus SARS del 10% o del Coronavirus MERS del 35% ni la de l’Ebola. Però sí que és clarament superior a la grip. A més, tot i que ja està de baixada, estem en temporada de la grip i no ens convé una suma amb el COVID-19.

Mortalitat baixa perquè tots els morts patien alguna patologia prèvia… no?

No. En el cas de la mortalitat hi ha la derivada principal i els casos residuals. La mortalitat, amb les dades xineses, és del 4% entre els infectats entre 60 als 70 anys. Del 8% o 9% entre els de 70 i 80 anys i dels 80 cap amunt és del 15%. Per sota continua morint gent és menys però han mort metges i sanitaris de 30 o 40 anys.

Exacte, com el metge que el va descobrir!

Sí, aquest metge estava en el pitjor moment de l’epidèmia exposat a concentracions elevades del patogen i si tingués algun problema o complicació posterior no deuria haver pogut aturar la infecció. El que sí està clar és que com menor és l’edat, més petit és el risc de mortalitat. Els dels infants és realment baix.

Si és pitjor que la grip normal, és important doncs que la gent es conscienciï…

Evidentment, seria convenient seguir les normes bàsiques que ens dóna el departament de Salut i l’OMS i que hauríem de fer ja. Són les mateixes que es fan per reduir la propagació de la grip i que no fem gaire perquè ens hem acostumat a conviure amb ella i la taxa de mortalitat és molt baixa.

I la COVID-19 és una malaltia que reduirà la seva incidència quan vingui l’estiu com la grip?

No hi ha tot o res en la biologia, o la virologia. La temporada àlgida de grip és a finals de tardor i hivern però no vol dir que no hi hagi transmissió de la grip a l’estiu, però és menor i a baixa velocitat. Els coronavirus com SARS-CoV-2 quan arriba l’estiu continuarà circulant però a baix abast. Tingues en compte, a més, que al món occidental la majoria del nostre temps el passem en ambient controlat: calefacció o aire condicionat. A l’estiu es passen moltes més hores a temperatures controlades (20-25ºC) que no li fan massa mal al virus com sí al carrer a 35 graus en ple agost.

No desapareixerà, doncs?

No m’hi jugaria massa pèsols. Es reduirà però no desapareixerà.

La malaltia COVID-19 només afecta al sistema respiratori, oi?

El que se sap és que hi ha afectació a les vies respiratòries inferiors, algun cop s’ha detectat a la sang o a la femta, però passa quan s’empassen mucositats amb el virus. Però tot això és soroll de fons, perquè per aquí no sembla haver-hi transmissió significativa.

Només es passa amb un esternut doncs…

Ha d’haver-hi un contacte proper o una forta proximitat entre persones o amb superfícies contaminades on la persona infectada hagi tocat amb la mà contaminada.

A Hong Kong un gos ha donat positiu… també afecta els animals?

No hem de categoritzar com a norma l’excepció, UN cas particular. Pel que he llegit és un gos que viu amb una persona aïllada per estar infectada. La persona estossega i el gos, doncs, hi passa el nas o la llengua i això és una transferència mecànica. El gos no tenia símptomes. Si hi haguessin més casos potser es revisaria però amb un cas puntual no em plantejaria que els gossos siguin vectors de la malaltia.

S’han llegit coses com que hi ha medicaments per altres patologies que el curen o que els que es prenen retrovirals pel VIH no es contagien… És cert?

L’única cosa segura ara mateix és que hi ha en marxa assajos clínics que agafen molècules que han tingut èxit amb altres virus, o d’altres que pels seus mecanismes d’acció poden ser útils, per intentar curar-lo. Però fins que no hi hagi dades definitives i oficials, de moment, el que es fa és “provar” per “trobar”. Ara el que més que interessa és guarir els infectats diagnosticats i trobar una cura, que no pas buscar una vacuna, ja que és més difícil de generar i prendrà molts mesos d’assajos.

Aquí a Catalunya es fan assajos clínics?

No perquè per fer-los necessites prou gent infectada i que tingui una simptomatologia clara. No complim cap de les dues condicions. A la Xina sí perquè, per desgràcia, tenen afectats a cabassos. A Itàlia no crec que se’n facin perquè amb normativa europea, comparada amb la de la Xina, és més efectiu que es facin allà.

Pel que entenc, la legislació de la Xina deixa tirar més pel dret?

En situacions d’emergència, si cal, algunes etapes es flexibilitzen… deixem-ho així…

Si has tingut el virus, quedes immunitat com la varicel·la?

No exactament. Pels coronavirus que ja coneixiem, en general, es genera immunitat però no és per tota la vida sinó que dura anys i del mateix coronavirus, perquè n’hi ha fins a 7 tipus. Ara no sabem amb aquest nou exactament què passarà però la meva previsió és que generarà immunitat durant anys però no sabem l’abast.

I els casos de gent que s’ha reinfectat?

No està clar que sigui una reinfecció, podria ser que el virus encara estigués dins el cos i es va reactives… O simplement es tornés a detectar. Els diagnòstics no son infalibles, hi ha falsos negatius..

I la teoria que diu que és un virus creat en un laboratori?

Uf…! No, si us plau! Pel que jo sé, és un virus perfectament natural i no té res a veure amb una enginyeria genètica ni mescles de seqüències d’altres virus fetes de forma intencionada. Si s’hagués volgut fer això, el virus seria més letal, per exemple.

Però hi ha aquells que diuen que s’ha fet a la Xina expressament per aturar el gegant econòmic amb el que s’ha convertit…

Es pot atacar l’economia d’un país sense recórrer a això. A més, científicament no ha quedat cap rastre de com s’ha pogut fer aquesta manipulació humana. Jo ho descartaria.

I que els diries a aquella gent que s’ha comprat mascaretes i líquid de mans i que té por d’agafar el metro?

Que posar-se una mascareta ara mateix és una estupidesa i que han malgastat els diners. Qui necessita mascaretes és el personal sanitari que conviu, i té cura dels infectats. Si alguna vegada tenim desenes de milers d’afectats i el problema és a tot arreu no només per aquells que tracten amb els infectats més greus als hospitals, llavors potser sí. El gel de mans va bé però és igual d’efectiu rentar-se bé les mans amb aigua i sabó.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut