L’emissora de ràdio municipal de Vilablareix, al Gironès, és tot un referent en el mapa comunicacional del país. Es declara “una emissora pública compromesa amb el nostre poble, la nostra comarca i la nostra nació, Catalunya”. El fet diferencial és que emet tota la seva programació en català i tota la música que programen és cantada en català. Al darrer Anuari de la Música es destacava com, tot i que la llei que obligava les emissores de ràdio a programar un mínim del 25 % de la seva música en català, ara com ara cap emissora privada catalana no ha complert aquesta llei, ni tampoc ha rebut cap sanció pel seu incompliment.
És en aquest panorama desolador per la cultura catalana que Ràdio Vilablareix emet amb orgull i convenciment una programació on es combina la vocació local que li és pròpia amb una vocació cultural, musical i nacional que l’ha portat a tenir prop de 45.000 seguidors a la xarxa X i ser considerada una ràdio de referència al país. En parlem amb el director de Ràdio Vilablareix Dídac Romagós.
Pot semblar estrany, però Ràdio Vilablareix és una anomalia en el panorama comunicacional català.
Ho és. Sembla que som rars per a alguns per defensar una llengua i una cultura pròpies.
Ràdio Vilablareix és una emissora municipal. Quins són els seus orígens?
Els seus orígens venen de la Ràdio Activitat. L’emissora va néixer un cop acabada la concessió amb aquesta. L’equip de govern, llavors amb Enric Vilert com a alcalde, em va proposar de presentar un projecte per començar una ràdio municipal amb el nom de Ràdio Vilablareix, i un dial, el 107.5 FM.
Quins són els trets que defineixen Ràdio Vilablareix?
Sempre dic que són dues potes. La part municipal, i la dels Països Catalans. Intentem compaginar la informació del poble: les seves associacions, entitats, escola, partits polítics amb representació al consistori… amb la part cultural tant de Catalunya, com també de València, Ses Illes, Alguer, Catalunya Nord… Intentem ser-ne l’altaveu, amb la música com a principal pal de paller.
Ràdio Vilablareix és un referent al país. Com es combina el sentit local, de poble, la informació de proximitat amb la mirada més general?
Creient-ho! Des del principi vam creure oportú fer-ho d’aquesta manera, i al cap d’uns anys, s’ha demostrat que una ràdio com la nostra, compromesa amb la cultura dels Països Catalans funciona a la perfecció. Tan és així, que com dius molta gent ens considera ja un referent. Per nosaltres, és tot un honor i alhora, una responsabilitat.
Ràdio Vilablareix es diferencia també per la seva aposta per la música, la cultura, en un temps on prima l’entreteniment i l’opinió lleugera.
Correcte. Com hem dit en altres ocasions ens hem diferenciat en aquest sentit, apostant-hi, ja que la cultura sempre ha estat la gran oblidada, tot i que en el temps de la pandèmia ens va salvar l’ànima. Creiem fermament que un país es construeix amb la seva gent i la seva cultura.
Ràdio Vilablareix és l’emissora local més escoltada a la xarxa. Quina part d’oients són “locals” i quins “nacionals”?
Això no ho podem saber. El que sí que et puc dir és que som l’emissora local catalana més seguida a X amb quasi 45000 seguidors, en un poble del Gironès d’uns 4000 habitants. I què gràcies a Internet, www.radiovilablareix.cat on ens escolta gent d’arreu del món, hem aconseguit que molts relacionin i coneguin Vilablareix per la seva ràdio. Amb el nou panorama tecnològic et poden escoltar des d’on vulguin. Això és una autèntica passada! I és que amb els pocs mitjans de què disposem, hem demostrat que es pot fer ràdio i tenir èxit, sense la necessitat de què tot passi sempre per Barcelona.
Queda clar que les xarxes socials i la col·laboració i difusió de persones conegudes en tots els àmbits han ajudat a la difusió de RV…
Absolutament. Ràdio Vilablareix és el que és també per la gent que ha confiat amb nosaltres i ens ha recomanat. Són molts els que s’han implicat en el projecte i a qui els hi hem de donar les gràcies. Així, com també, als mitjans de comunicació, que heu trobat interessant el nostre projecte. En aquesta vida s’ha de ser agraït. Així que, si em permets, gràcies, Ramon i La República.cat per voler saber de nosaltres.
Una de les vostres característiques és que poseu, sense complexos, tota la vostra música en català, més enllà de les quotes a què la llei obliga a les emissores de ràdio i que, per cert, cap emissora compleix. Per què heu optat per aquesta opció?
Doncs perquè creiem que s’ha de fer així. I et diré més, em sorprèn que això encara sigui notícia, quan hauria de ser el més natural. El que de veritat no entenem i això ho hauries de preguntar a la resta, és que n’hi ha que ni tan sols compleixen la llei que comentaves del CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) i un 25 % en català.
La ràdio actualment ha canviat molt, és més entreteniment i lleugeresa, Ràdio Vilablareix enllaça amb aquell esperit fundacional de moltes emissores locals als anys vuitanta?
Soc de la vella escola. De la ràdio parlada de tota la vida. Sempre s’ha dit que aquest mitjà és el més proper. És impressionant observar com no sou els únics que ens ho pregunteu. En aquest ofici, però falta més escoltar i deixar parlar als convidats. Hem de deixar els egos que malauradament tots tenim, una mica de banda.
Quin és el futur de Ràdio Vilablareix?
Ni idea. Vaig molt al dia a dia. Espero que ens quedi molt de camí per recórrer. Continuo treballant com si fos el meu primer dia, i amb els nervis de què tot vagi bé. He decidit que s’ha de gaudir del moment, com per exemple ho estic fent ara amb aquesta conversa amb tu. El futur no el conec!