Clavell, mantó de Manila i barretina han estat part de la indumentària que els integrants de les Comparses de Carnaval de Vilanova i la Geltrú han tret al carrer per anar a votar aquest diumenge. Es tracta d’una iniciativa que s’ha mogut a través de les xarxes socials, a mig camí entre la protesta i la reivindicació, després que s’hagin suspès els actes presencials d’una de les majors festivitats a la localitat. Precisament, aquest diumenge era el dia gran del Carnaval al municipi, on l’any passat van sortir al carrer unes 17.000 persones integrades a les diferents Comparses. Enguany tampoc hi ha hagut la massiva guerra de caramels entre Comparses, si bé a la plaça de la Vila s’hi ha fet una mostra en petit comitè amb els més menuts.
La tradició marca el diumenge de Carnaval com una data ineludible al calendari dels vilanovins, però aquest any les mesures anticovid l’han fet caure de les agendes. “Les Comparses és una tradició molt arrelada, moltes famílies la tenen inculcada”, explica Mariona Ramon, de 18 anys i que aquest diumenge és el primer cop que exerceix el seu dret a votar.
És per aquest motiu que la suspensió del Carnaval i concretament la celebració d’aquest de les Comparses va caure com una gerra d’aigua freda entre la població. Ben aviat es va començar a gestar en cercles íntims i més tard a les xarxes un moviment per no deixar passar la data.
“En grups de la ciutat vam anar sentint coses, si avui ens vestiríem de comparsers o no, i ens feia il·lusió fer-ho, perquè és un dia molt especial de l’any”, explica Emanuel Galan, que aquest diumenge ha sortit a votar vestit amb indumentària de Carnaval. Considera que un dia com el diumenge de Carnaval no es pot quedar buit, i per això s’ha sumat a la iniciativa.
“Jo sóc de Barcelona, i quan vaig venir aquí vaig veure que la gent ho vivia molt”, destaca Isabel Martínez, que ha anat a la cita amb les urnes vestida amb un mantó i un clavell. Com ella, centenars de vilanovins han sortit al carrer amb la roba característica, no només per votar, també per omplir les places, els carrers i les terrasses dels bars de colors vius.
“Aquí sentim la Comparsa perquè ho portem a la sang, i avui hem anat a votar com calia”, afegeix Panchi Ruiz, a la sortida del col·legi electoral. “Avui plou perquè són les llàgrimes dels comparses que no han pogut sortir”, afegeix.
Un altre dels elements que aquest any faltarà als carrers és la característica olor de caramel trepitjat, fruit de la guerra de comparses, on se solen llançar aquests dolços els uns als altres, i creen una astora enganxifosa al terra. Tot i això, sí que a la plaça de la Vila s’hi ha pogut veure un petit rastre de caramels que alguns pares amb els seus fills han llançat com a mer testimoni del que durant anys s’ha fet en diumenge de Carnaval al municipi.
Aquest any, a més, s’han penjat a la plaça de la Vila unes 70 banderes que representen les entitats de la ciutat, i que en un dia com avui i en circumstàncies normals haurien sortit a saltar pels carrers amb les colles. Pel que fa a la jornada electoral, estan cridats a les urnes uns 51.388 vilanovins, en alguna de les 65 meses repartides en vinc col·legis electorals.