Dins del feminisme existeix una variant ultra anomenada TERF, en anglès “Trans-Exclusionary Radical Feminist” i que exclouen a les dones transgènere del moviment feminista perquè no les consideren dones, sigui des d’una perspectiva determinista o essencialista. S’oposen, entre d’altres, a compartir espais assignats exclusivament a dones, com ara els vestidors femenins, amb dones trans.
Les persones definides com a TERF normalment rebutgen aquest terme i el solen considerar un terme pejoratiu o directament un insult. Per això alguns sectors s’identifiquen com a “crítiques de gènere”. Els sectors opositors a les TERF critiquen que aquest corrent faci apologia d’estereotips sexistes relacionats amb el gènere, la identitat de gènere i la transfòbia.
Només des de aquesta perspectiva s’entén tot un fil de Twitter que ha compartit la número 4 del PSC, Gemma Lienas, que ella titlla de “interessantíssim”. El fil ultra que comparteix defineix moviments empresarials LGTBI com a “lobbys” i critica l’entitat Open Society perquè “eleven a la franja de dret humà el reconeixement jurídic de la fluïdesa en matèria de gènere. En altres paraules, dóna suport que una persona es senti avui home i demà dona i així hagi de ser reconegut”.
Per argumentar que les persones trans no tenen dret a ser reconeguts afegeix: “la Declaració Universal dels Drets Humans no recull com un poder modificar els documents oficials d’acord amb els sentiments o les identitats subjectives”.
“El transactivisme és prostitució”
L’inquietant fil que Lienas troba “interessantíssim” barreja barroerament, a més, conflictes entre el PSOE i Podemos i assegura que “el transactivisme està lligat a les reivindicacions proxenetes de la legalització de la prostitució” i que, a més, el col·lectiu trans no pot exigir el suport del feminisme perquè “redueix a la dona de subjecte polític a mer sentiment”.
Interesantísimo hilo! https://t.co/6t5czwp1a2
— Gemma Lienas (@gemmalienas) December 23, 2020