Edició 2347

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de desembre del 2024
Edició 2347

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de desembre del 2024

La CCMA reconeix Junts i Vox com a “grups polítics significatius” i en farà cobertura durant la campanya

|

- Publicitat -

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aprovat aquest divendres en un consell extraordinari el Pla de cobertura informativa durant la campanya electoral per a les eleccions al Parlament, previstes per ara per al 14 de febrer. El document inclou nou candidatures, dues de les quals, Junts i Vox, considerades “grups polítics significatius”. De nou, s’eviten els blocs electorals i es proposa “aplicar una proporcionalitat ponderada, entenent que suposa una manera molt més flexible i respectuosa amb el dret a la informació”. El document ja s’ha enviat a les candidatures que hi concorren i a la Junta Electoral Central. En cas que es produís un ajornament, el pla s’hauria de tornar a aprovar.

Publicitat

En la introducció, s’apunta que la informació electoral ha de tenir especial importància dins dels diferents espais informatius i “s’ha d’elaborar i difondre amb els mateixos criteris professionals amb què ja es fa la informació política diària. S’eviten els blocs electorals i es proposa “aplicar una proporcionalitat ponderada, entenent que suposa una manera molt més flexible i respectuosa amb el dret a la informació”.

Segons el pla de cobertura, per “garantir el principi de proporcionalitat establert” a la Llei Orgànica de Règim Electoral General, la CCMA farà “un seguiment diari dels temps d’emissió de les informacions sobre cadascuna de les formacions”. També es tindrà en compte el que disposa la Instrucció 4/2011 de la Junta Electoral Central, modificada per Instrucció 1/2015, de 15 d’abril, en relació amb el tractament informatiu que es donarà als partits que, segons la citada instrucció, tenen “la consideració de grups polítics significatius”: JxCat i Vox.

Durant la campanya electoral, la informació es desenvoluparà bàsicament en els informatius diaris, els debats, les entrevistes i en els programes especials d’inici i final de campanya.

La durada total diària dels espais informatius sobre les eleccions al Parlament serà variable, en funció de l’interès informatiu, i la presència de les diferents formacions polítiques mantindrà “la proporcionalitat” en aplicació de la Llei Orgànica de Règim Electoral General, així com la instrucció 4/2011 de 24 de març de 2011, de la JEC, i tenint en compte els resultats electorals obtinguts a les darreres eleccions al Parlament. Per determinar l’ordre de representativitat de les forces polítiques, s’utilitzarà el resultat electoral obtingut a les eleccions al Parlament del desembre de 2017, com també pel que fa al temps dedicat proporcionalment a cada força política en tota la campanya.

Et pot interessar  Puigdemont, sobre el PSOE: “Hem d’estar preparats pels costos polítics i personals de la decisió que prenguem”

D’aquesta forma, la cobertura informativa dels grups polítics significatius “no podrà ser igual o superior a la dedicada a les candidatures que van obtenir representació a les darreres eleccions al Parlament”. Tanmateix, la cobertura informativa de les candidatures de formacions polítiques que no van concórrer a les anteriors eleccions al Parlament, o que no van obtenir-hi representació, no podrà ser igual o superior a la dedicada a les que tinguin reconeguda la condició de grup polític significatiu.

El pla també fa referència a les entrevistes tant a la televisió i a la ràdio. Pel que fa a TV3, hi haurà entrevistes d’uns 25 minuts al programa ‘Els matins’ als candidats designats per les forces polítiques que van obtenir representació a les darreres eleccions al Parlament per ordre de menor a major representació, els dies 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 i 12 de febrer. També s’entrevistarà els candidats de Junts per Catalunya i Vox al “ser considerats grups polítics significatius”. A més, els programes ‘Planta baixa’ i ‘Tot es mou’ també faran entrevistes a les referides forces polítiques, tot i que no seran polítiques sinó personals i hibridant el reportatge.

En el cas de la ràdio, ‘El matí de Catalunya Ràdio’ entrevistarà els candidats designats per les forces polítiques que van obtenir representació a les darreres eleccions al Parlament, per ordre de menor a major representació, els mateixos dies que a ‘Els matins’ amb una durada d’uns 25 minuts. Això també inclou els candidats designats per Junts per Catalunya i Vox.

La campanya electoral tindrà un debat de forma simultània pel mitja televisió, el mitjà ràdio i els mitjans digitals . En aquest debat hi participaran els candidats designats per les forces polítiques que van obtenir representació a les darreres eleccions al Parlament i també els candidats designats per Junts per Catalunya i Vox. El debat es realitzarà el dimarts 9 de febrer a les 22.00 hores i serà emès simultàniament per televisió, ràdio i mitjans digitals.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut