La candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha presentat aquest matí, des de la seu del partit, un total de cinquanta mesures principals per fer un govern fort i eficient. Unes mesures que són la síntesi essencial del programa electoral complet del partit que, segons s’ha informat, consta de més de 200 pàgines i serà públic a partir de demà a través del web junts.cat.
En aquesta compareixença a la premsa, Borràs ha volgut posar èmfasi en el sector sanitari, el més perjudicat per la crisi del Covid-19, per tal d’anunciar que “hem de fer una gestió de la pandèmia i de la sindèmia tenint en compte tots els mecanismes que hem d’implementar com, per exemple, fer més testos massius d’antígens i de PCR que ens permetin acotar i controlar els brots i, alhora, fer-ho de manera assenyada, racional i tenint en compte tot el territori”. En aquest sentit ha atacat el líder socialista, Salvador Illa, en recordar-li que “hem d’evitar les ineficiències del defecte Illa en les quals diu que les campanyes de vacunació es faran millor o pitjor en funció de qui sigui president”. Per Borràs és important “la inversió en R+D+I, que ens conduirà a una comunitat de recerca internacional” i també comprometre’s a incrementar progressivament “el pressupost eductiu fins el 6% del PIB l’any 2026 per tenir un sistema educatiu inclusiu, equitatiu i de universalitzat”.
D’entre els seus compromisos, en destaca el fet d’afirmar que “les empreses de l’Íbex 35 no es beneficiaran de contractes amb la Generalitat de Catalunya i apostarem per empreses pròpies i de tarannà local”, tenint en compte que, actualment, els comptes de finances d’aquesta depenen de CaixaBank. En polítiques d’habitatge i dels drets de les persones, s’ha explicat el fet d’aprovar la Llei Catalana d’Autonomia Personal i la Llei de Suport a les Famílies que garantiran una gestió adequada de la Renda Garantida de Ciutadania i el compromís de crear 1.500 habitatges protegits a l’any destinats a joves en situació d’emergència. Amb tot, des de JXCAT, també volen invertir en polítiques igualitàries, feministes i ecologistes que permetin l’equilibri territorial ric i divers d’entre les quals es pretén crear una Agència del Canvi Climàtic que treballi per reduir les emissions de Co2 de cara al 2030 i formi part del Green Deal. En aquesta línia, Borràs ha puntualitzat que “la Catalunya del segle XXI és la que estima i promou el sector primari. Un fet que hem de valorar molt potenciant el producte de quilòmetre zero”. Pel que fa a l’àmbit de les polítiques digitals, s’ha centrat en la proposta cabdal de la conselleria de Jordi Puigneró, mantenint-se en la promesa de fer arribar, en els propers quatre anys, la fibra òptica a tot el conjunt del territori català. En relació a la cultura, ha explicat que el seu objectiu és el de garantir el 2% del pressupost de la Generalitat a la cultura i aprovar la Llei de Mecenatge.
Unes mesures que es completen amb la defensa de la llengua catalana a través de l’aprovació del Pacte Nacional per la Llengua per poder viure plenament en català i promoure l’ús d’aquesta entre la ciutadania i en l’àmbit digital. I encara en clau de país, Borràs demana una Llei d’Amnistia per al conjunt dels 3.000 represaliats catalans basant-se en l’exercici del dret d’autodeterminació de la nació catalana i que, segons ha aclarit després, és en el mateix punt en el qual constaran les propostes presentades el passat dissabte per tal de fer efectiva la declaració d’independència del 27-O.
Per tot plegat, Borràs ha demanat l’existència “d’un govern fet per especialistes i persones preparades, eficaces i eficients que sigui útil per a la ciutadania” i s’ha compromès a “liderar un Govern que escolti, obeeixi, executi i sigui fort perquè és el que necessita el país ara mateix per sortir d’aquesta crisi.
En el torn de preguntes dels mitjans posterior ha respost la líder del PDeCAT, Àngels Chacón, respecte al fet que Junts els excloïa de les negociacions amb els partits independentistes per formar govern, deixant-li clar que “aquí nosaltres no excloem ningú, però la independència és per fer-la ara i no en un futur llarg i llunyà. Per tant, tothom que vulgui sumar-s’hi, serà benvingut”.
Barcelona, Barcelonès, 1 de febrer de 2021
Redactat per: Irene López