Junts ha posat aquest dilluns sobre la taula un paquet de 10 mesures per garantir que les eleccions es podran celebrar el 30 de maig independentment de la situació epidemiològica que hi hagi. En roda de premsa, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha detallat que entre les mesures hi ha poder votar en dues jornades, urnes mòbils per facilitar el vot als positius o persones en quarantena o que es vacunin tots els membres de les meses electorals. Sobre els recursos que ja s’han presentat al TSJC contra l’ajornament electoral, Artadi ha subratllat que venen de “l’òrbita del PSC” i ha afegit que demostren que els socialistes “estan agafant el gust de l’autoritarisme des de l’aplicació del 155”. “És evident que la Moncloa era la seu electoral del candidat Illa. Hem vist ministres amenaçant amb to autoritari d’impugnar. Té a veure amb les actituds partidistes i la poca confiança en el seu candidat i l’hàbit que està agafant el PSC de saltar-se la democràcia i voler decidir com i quan es fan les eleccions a Catalunya”, ha afegit.
Artadi ha retret al PSC que fos “part activa” de les eleccions del 2017, “còmplice” de no investir Carles Puigdemont i Jordi Sànchez i d’enderrocar Quim Torra. Per tots aquests motius, Artadi ha dit que no els sorprenen els recursos presentats contra l’ajornament de les eleccions però sí que s’ha mostrat sorpresa per la “poca confiança” que té el PSC amb el seu candidat. En aquest context, ha fet una apel·lació als socialistes perquè tinguin “una mica més de respecte a la democràcia i a les institucions catalanes”. D’aquesta manera s’ha referit als recursos de dues entitats pròximes al PSC, la Lliga Democràtica i Federalistes d’Esquerres.
La portaveu de JxCat també ha lamentat que el PSC hagi posat per davant “interessos partidistes” i que el ministre i candidat, Salvador Illa, hagi estat “incapaç” de postular-se sobre la qüestió de l’ajornament de les eleccions.
En el decàleg de propostes de JxCat sobre les eleccions del 30 de maig també hi ha la revisió dels locals disponibles per ser col·legis electorals per tal que n’hi hagi més, instal·lar aparells per mesurar el CO2 dels espais, valorar la possibilitat de fer testos massius i poder votar per correu fins dos dies abans de la jornada electoral. JxCat assegura que va proposar a alguns grups una llei electoral parcial per fer possibles algunes d’aquestes propostes però que no va reeixir. Ara tornen a fer una apel·lació a la resta de partits per trobar les fórmules per possibles aquestes mesures.
Segons Artadi, cal veure què es podria aprovar a la Diputació Permanent del Parlament mitjançant decrets i afegeix que “en última instància” també hi ha la possibilitat de modificar la Loreg des del Congrés. Artadi ha conclòs, que algunes de les mesures es poden resoldre d’una manera, i altres mesures d’una altra manera.