En les últimes hores més organitzacions polítiques van sumant recursos contra el decret del Govern signat divendres passat que ajorna les eleccions previstes inicialment pel 14-F. Els últims recursos que han transcendit són els interposats per Izquierda en positivo, un grupuscle autodenominat d’esquerres i no nacionalista, i la plataforma unionista Impulso Ciudadano. Federalistes d’Esquerres, organització de l’òrbita del PSC, també ha confirmat el seu. S’afegeixen als de Lliga Democràtica, d’Astrid Barrio, partit que que va intentar un acord amb el PSC que no va fruciticar, i al d’un particular. En total, almenys de moment, en consten fins a sis, que addueixen des de defectes de forma al fet que es priva els ciutadans d’exercir el dret a vot.
El PSC ha dit que continua estudiant si presenta també un recurs. La viceprimera secretària, Eva Granados, ha explicat que estan a l’espera dels informes jurídics que han sol·licitat a diversos juristes i que decidiran si impugnen el decret d’endarreriment o no segons el que diguin. D’altra banda, i d’acord amb això, els socialistes catalans han decidit que “suspenen la campanya electoral” per “no contribuir al desgavell” i han emplaçat la resta de partits a fer el mateix. Ha detallat que no celebraran cap acte electoral ni tiraran endavant cap tipus de material tot i que ja estaven immersos en una precampanya electoral que donen, per ara, per “desconvocada”.
Per la seva part Foment del Treball ha descartat presentar un recurs però ha exigit al Govern que convoqui els comicis quan la situació sanitària millori “sense haver d’esperar al 30 de maig”.
Davant de l’allau de recursos, que pot créixer encara més, el conseller d’Exteriors i responsable dels protocols per a la celebració de les eleccions, Bernat Solé, ha tret ferro a les impugnacions i recursos que es puguin presentar i en declaracions a Ser-Catalunya ha assegurat que “totes les convocatòries electorals i tots els decrets de convocatòria contenen interposició de recursos; per tant no és un fet irregular”. “Aquest decret és fruit del consens unànime pel que fa a l’ajornament de les eleccions, i així es va expressar la taula de partits, i del consens majoritari pel que fa al 30-M”, ha afegit.
A més, el conseller assegura que els propis protocols que la taula de partits havia “consensuat” i el PROCICAT havia aprovat “contemplava dos escenaris per a la no celebració de les eleccions”, i que la suspensió decretada s’inclou en aquests supòsits.