El mateix dia que va presentar el seu programa electoral, Carles Puigdemont va voler reivindicar la seva proposta de “bon govern”, i ho va fer en contraposició amb els socialistes, a qui va retreure que parlin de “gestió”. En el míting de divendres passat a Argelers, el candidat de Junts+ pel 12-M va posar el focus en l’etapa de Salvador Illa com a ministre de Sanitat i “va provocar la pitjor gestió sanitària del sud d’Europa”. Puigdemont el va acusar d'”incompetència recentralitzadora” i també de “manca de transparència”. També li va retreure que no prioritzés els “interessos de país” des de Madrid, des del “caos” de Rodalies fins a la baixa execució de les inversions. “Va demostrar ser l’alumne avantatjat dient que no a Catalunya”, reblava.
Davant un públic vingut en autocars des de Reus i el Baix Camp, Carles Puigdemont va reivindicar la seva gestió, primer com a alcalde de Girona i després com a president de la Generalitat, on recordava que va haver de fer front a crisis com l’accident de Freginals. En canvi, va retreure a Salvador Illa que parli de “gestió” i li va retreure des del “caos” de Rodalies fins a la llei de dependència, passant per l’execució d’inversions a Catalunya.
Però el cap de llista de Junts+ va posar especialment el focus en l’etapa del candidat socialista com a ministre de Sanitat. Per una banda, criticava que “va demostrar ser un alumne avantatjat dient que no a Catalunya”. Però també que, en plena pandèmia, va “recentralitzar” les competències plenes de Catalunya i “va provocar la pitjor gestió sanitària del sud d’Europa”.
“És això l’exemple de gestió? És això el que espera, posar Catalunya al servei del Consell de Ministres?”, preguntava Puigdemont. En aquest sentit, va denunciar que amb Illa “vam patir la incompetència recentralitzadora i també la manca de transparència”. I assegurava que això és el que “no volen” per a Catalunya.
A banda de la seva capacitat de gestió, el candidat de Junts+ va assegurar que ha “vingut a fer una cosa que Illa no pot fer”, que és “acabar la feina”, i que per això els socialistes “estan nerviosos”.
“Tenim tot el dret a lluitar per viure en un país lliure, sense que ens espiïn a nosaltres i a les nostres famílies –també a la meva dona–, sense que ens empastifin amb tota mena de ‘lawfare’, sense jutges, policies i periodistes patriòtics”, sostenia Puigdemont.
Sales: “O Illa o Puigdemont”
En la mateixa línia de la gestió, però mirant cap a ERC, la cap de llista per Tarragona, Mònica Sales, va lamentar que Catalunya “ha tocat fons en massa àmbits”, com l’educació, la sanitat, la gestió de les presons o la seguretat. “I des del punt de vista nacional, el Govern ha perdut l’horitzó, amb un fracàs estrepitós de la taula de diàleg, per no parlar de l’acord de claredat”, afegia.
Per això, Sales va plantejar les eleccions del 12-M com una tria entre dues opcions: “O Illa o Puigdemont. O resignació o força. O sucursalisme o sentit d’estat. O conformisme o ambició. Que decideixin des de lluny per nosaltres o que nosaltres cada dia decidim per Catalunya amb la força i lideratge del president Puigdemont”.
Tal com va fer Puigdemont, la candidata per Tarragona va retreure que Illa està “lligat de mans i peus pel PSOE” i que “posarà per damunt els interessos del partit i no del país”.
Batet crida a “no despistar-se” el 12-M
Per la seva part, l’actual president del grup parlamentari i director de la campanya de Junts+, Albert Batet, demanava que “ningú es despisti” el 13 de maig. “Les coses poden anar cap a un cantó o cap a l’altre. Això depèn del vot”, avisava Batet, que es dirigia a aquests “despistats” amb una pregunta retòrica: “Penseu en Catalunya. Qui defensarà millor els seus interessos davant l’Estat espanyol?”.
L’acte va acabar amb els candidats i el públic cantant ‘Els Segadors’. Tot seguit, durant més d’una hora, Carles Puigdemont es va fer fotografies amb tot el públic que va fer més de tres hores de trajecte per carretera per assistir al míting.