Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Els mitjans espanyolistes Antena 3 TV i Telecinco van prioritzar el PSOE i el PP durant la cobertura del 12-M

La cobertura de la campanya per part dels mitjans estatals tenia un "biaix informatiu", segons el CAC

|

- Publicitat -

La cobertura mediàtica de les eleccions del 12-M no va ser igual per a tots els partits, especialment la que van fer les televisions privades i amb una marcada tendència espanyolista. Concretament, el PSOE i el PP van gaudir de més cobertura per part dels canals Antena 3 i Telecinco, tal com revela l’últim informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que exposa que totes dues televisions privades van sobredimensionar la cobertura a populars i socialistes, deixant “amb percentatges molt baixos” els altres partits que tenen representació a la cambra.

Publicitat

Antena 3 TV va centrar la cobertura en dos partits: el PSC-PSOE, amb un 33,2% del temps total i el PP, amb el 25,1%, tot i que aquest era el partit amb menys representació electoral en el Parlament de Catalunya. En síntesi, la diferència entre el candidat amb més temps i amb menys va ser de 32,5 punts percentuals, la més elevada de tot l’informe”, assenyala l’informe del CAC. “Telecinco també va prioritzar el PSC i el PP, de manera que la forquilla de temps entre el primer i l’últim candidat va ser de 23,8 punts percentuals“, exposa.

El CAC ha analitzat les cobertures realitzades pels set principals mitjans audiovisuals que es reben a Catalunya, revelant que les televisions privades d’àmbit estatal van fer una cobertura informativa en clau estatal i un “biaix informatiu que caldria corregir”. En canvi, la televisió i la ràdio pública de Catalunya, que tantes crítiques han rebut per part de partits com Vox o Ciutadans, sí que va aplicar una fórmula per equilibrar els temps de les vuit candidatures que tenien representació.

Et pot interessar  Un regidor del PSC de Santa Coloma de Gramenet titlla de "nazis" els catalanoparlants que demanen respecte per la llengua catalana

“El cas més accentuat d’anivellament va ser TV3, on la forquilla de temps entre el que en té més i el que en té menys va ser només de 7,6 punts percentuals”, recorden des de l’organisme. Pel que fa a Catalunya Ràdio, aquesta va encabir les vuit candidatures en una forquilla de 13,3 punts “.

El CAC també ha analitzat la cobertura de la televisió pública espanyola, TVE i TVE Catalunya, assenyalant que “la cobertura de TVE Catalunya es va regir per un comportament similar, amb una forquilla de 19,5 punts percentuals entre el que té més temps i el que en té menys”. D’altra banda, sobre la cobertura de TVE a través de La 1, el CAC assenyala que aquesta “va situar els vuit partits que van obtenir representació parlamentària en les eleccions del 2021 en una forquilla de 20,1 punts percentuals, respectant, de manera general, l’ordre dels partits. Així, el primer partit en vots i escons (PSC) va obtenir el temps més elevat (25% del total) mentre que el PP, que era el que tenia menys representació electoral, va obtenir la cobertura més baixa (5,1%).

Finalment, el CAC ha explicat que RAC1 va encabir les vuit candidatures en una forquilla de 13,2 punts entre el primer i l’últim, aplicant una fórmula a mig camí entre l’anivellament de la CCMA i la proporcionalitat estricta de RTVE.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí