Edició 2353

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de gener del 2025
Edició 2353

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de gener del 2025

Harmonització fiscal: “Euskadi i Navarra no es toquen”

|

- Publicitat -

Fa anys que diferents barons socialistes, amb la boca petita, demanen harmonitzar fiscalment l’estat, principalment els concerts econòmics basc i navarrès, però, com que l’estat s’hi juga molt, aquest tema és tabú i tant per part del PP com del PSOE sempre diuen: “és un tema d’estat i no s’hi juga”.

Publicitat

En concret, el president valencià, Ximo Puig, fa temps que reclama l’harmonització fiscal tant de la situació avantatjosa de Madrid com també la d’Euskadi i Navarra, aprofitant que la UE considera inapropiats aquests avantatges en el marc d’un estat com l’espanyol. I ara que el tema torna asortir al voltant dels PGE, el portaveu del PNB a Madrid, Aitor Esteban, ha estat clar: “si volen harmonitzar Espanya, em sembla perfecte, però el concert econòmic no es toca”.

Com diuen la gent del PNB: “aquesta és la nostra independència de moment. Nosaltres fem els esforços econòmics i en som els propietaris” i, per aquest motiu, la proposta que una comissió d’experts faci propostes d’harmonització fiscal ha creat preocupació dins dels governs basc i navarrès. Malgrat que no ho demostrin, les declaracions d’Aitor Esteban en són una mostra. EL meló de l’harmonització fiscal ha quedat obert i veurem com acaba. El que sabem és que, per un cantó, al PNB no li agrada la situació i, per l’altre, a l’esquerra abertzale estan ben callats.

 

L’harmonització fiscal que ens caldria a catalans, valencians i illencs és la reducció o limitació del nostre espoli fiscal. És l’única manera real de millorar la situació dels nostres ciutadans sigui quin sigui el seu origen. Sense reduir l’espoli fiscal no en sortirem de la crisi de la Covid-19, L’Espanya que gestiona els nostres diners està entre els països europeus que menys ajudes directes ha donat a l’economia productiva. Fins i tot Portugal dobla el percentual del PIB que hi dedica.

Quanta raó teníem tots els que reivindicàvem que “l’autonomia que ens cal és la de Portugal”. Avui, dia 1151 de la independència no declarada, la xifra de l’espoli a Catalunya ja suma, 50.534 MEUR. Quantes petites i mitjanes empreses i autònoms podríem salvar amb aquests recursos? Sense independència no en sortirem d’aquesta greu crisi.

 

 

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut