Representants de la societat civil i de la política catalana van acudir ahir a l’acte que va organitzar Òmnium Cultural l’Auditori Winterthur de la ciutat de Barcelona . La congregació ha estat convocada sota el títol “Nosaltres decidim: dignitat nacional. Reafirmem la voluntat popular expressada pel Parlament” i al final s’han pogut sentir crits d’independència. A la sala s’han vist força representants de tots els partits polítics. Per part del Govern, la representació s’ha limitat a la del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.
Els representants de CiU estaven encapçalats pel seu president, Artur Mas, però també hi ha hagut presència de dirigents i diputats com David Madí o Francesc Homs. També hi ha assistit, Caterina Mieras (PSC), Josep Maria Balcells (PSC), Joan Ridao (ERC) i Dolors Camats (ICV). També hi eren presents dos dels candidats a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias (CiU) i Jordi Portabella (ERC).
En l’acte hi ha hagut dos parlaments, el del president d’Òmnium, Jordi Porta, i del vocal de la Junta Directiva de l’entitat, Isidor Marí. Tot i la presència de destacats representats polítics, Porta no ha estalviat crítiques al procés d’elaboració de l’Estatut i en especial al seu tràmit a Madrid, on la unitat es va ‘esmicolar’ i es va aprovar un text ‘retallat’ al Parlament espanyol i després en referèndum.
Davant d’aquesta situació, Òmnium ha reclamat “un compromís clar i constant amb els grans projectes i objectius d’interès general”, així com una “actitud de coratge” per part de Govern per “rebutjar públicament la transgressió sistemàtica de la voluntat del poble que representen”.
En cas que l’Estatut sigui “novament retallat” pel TC, Òmnium vol que “es deixi clar que s’ha rebutjat la voluntat democràtica del poble de Catalunya i que el reconeixement institucional de Catalunya no queda resolt i s’ha volgut tancar en fals” i que caldrà “obrir en el futur immediat”.
Porta també ha apostat per una reforma constitucional “si la voluntat popular de Catalunya no cap en aquesta Constitució”, perquè “és la llei la que s’ha d’adaptar perquè s’hi acomodi la voluntat dels pobles constituïts de l’estat, i no convertir la Constitució en una presó de pobles per imposició de la majoria”.