En el llibre, Sellarès explica per primera vegada les dificultats per posar en marxa el model policial català. Tampoc estalvia detalls sobre com l’Estat va fer tot el possible per avortar el projecte d’una policia pròpia.
Miquel Sellarès i Perelló, nascut a Barcelona l’any 1946, és llicenciat en Filosofia i Lletres i periodista. Fundador de Convergència Democràtica de Catalunya i de l’Assemblea de Catalunya. L’any 1971 va ser empresonat com a membre de la permanent de l’Assemblea. Va ser director general de Seguretat Ciutadana de la Generalitat de Catalunya els anys 1983 i 1984 i, amb aquest càrrec, va crear la nova policia de Catalunya i el seu model després d’intensos contactes amb els impulsors de l’Ertzaintza i també amb estades a Israel on va estudiar el model de seguretat de l’Estat hebreu.
El 1988 va editar el llibre ‘Catalunya i policia: situació límit’ i va fundar la revista ‘Policia de Catalunya’. Aquest mateix any va posar en marxa la revista de pensament ‘Debat nacionalista’ i va plantejar les bases dels equips d’especialistes ‘Opinió Catalana’ i ‘Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya’, el primer per reflexionar sobre el pensament nacional i, el segon, per analitzar des d’una perspectiva catalana els sistemes de defensa i seguretat.