Fins ara, la presència política de les CUP havia estat més aviat justa. En les eleccions municipals del 2003, el partit va presentar fins a 11 llistes (de manera plenament independent), d’on va sortir representació a ajuntaments com el de Torà (2), Sallent (2), Vilafranca del Penedès (1) o Valls (1). A poblacions com ara Vic, Manresa, Mataró, Terrassa o Navarcles no es va arribar a la quota mínima per aconseguir representació. Enguany, el partit presenta fins a 51 candidatures, i tot i que algunes d’elles són en coalició amb alguna altra formació, la proposta demostra un primer grau de maduresa de la formació.
Les CUP és un proposta política en clau catalanista que parteix del suport de casals i organitzacions de l’independentisme revolucionari, situats a l’esquerra d’ERC i d’ICV, i que vol treballar socialment a partir dels pobles, de les viles i de les ciutats. Dins dels seus plantejaments concrets de cada municipi, trobem un programa d’actuació basat en l’aprofundiment de la democràcia participativa, per fer arribar la voluntat popular a la política pràctica, aconseguir viles i ciutats integradores i igualitàries, construir els Països Catalans des dels municipis, amb polítiques de defensa de la llengua, la cultura i la identitat, i garantir el desenvolupament sostenible. Des dels ajuntaments, es vol crear un model territorial equilibrat globalment i dinamitzar el teixit associatiu i promocionar l’autoorganització ciutadana.
Per tal de tirar endavant el seu programa, les CUP volen generar dinàmiques per tal d’aconseguir unes viles i ciutats solidàries amb els pobles que lluiten pel seu dret a la vida i a la dignitat, ja sigui des de l’àmbit de l’actuació institucional com des de la promoció educativa dels valors que fan possible aquesta solidaritat. És precisament la seva base ciutadana el motiu que fins a l’actualitat el partit hagi optat per no presentar-se en comicis de caire nacional.
Història de les CUP
Les CUP neixen amb l’inici de la democràcia espanyola, i són, com el seu nom indica, candidatures que, més enllà de la política com la recerca del poder, plantegen unions populars de ciutadans compromesos amb la millora de les seves ciutats, del marc dels Països Catalans i compromesos, també, amb el desenvolupament sostenible i la justícia social amb les zones més desafavorides.
Als Països Catalans, les CUP es presenten a Viladamat, Sant Feliu de Guíxols, Girona, Celrà, Sant Celoni, Cardedeu, Granollers, Vic, Montesquiu, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Mataró, Dosrius, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Pineda, Badalona, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Navarcles, Sallent, Berga, Torà, Biosca, la Vansa i Fórnols, Lleida, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Valls, Capellades, Martorell i Molins de Rei.
També hi ha una sèrie de localitats on la CUP, si bé no es presenta directament, dóna suport a candidatures locals. Això passa a Platja d’Aro, Arbúcies, Calldetenes, Centelles, Masquefa, Palamós, Santa Coloma de Gramanet, Sabadell, Ripollet, Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola, Barberà del Vallès, Tarragona, Begur i Sant Pere de Ribes.
Per a més informació sobre les CUP, podeu visitar el web general de les Candidatures d’Unitat Popular i accedir al web particular de la CUP del vostre municipi.