El cap de l’estratègia de vacunació de l’EMA (Agència Europea del Medicament), Marco Cavaleri, ha confirmat una “associació” entre el vaccí d’AstraZeneca contra la covid-19 i els casos de trombosi que experimenten alguns pacients, principalment dones amb menys de 50 anys i dèficit de plaquetes. “Podem dir-ho, hi ha clarament una associació amb el vaccí. No obstant això, encara no sabem què provoca aquesta reacció. Aquestes trombosis cerebrals amb dèficit de plaquetes semblen el principal fet a investigar”, ha anunciat en una entrevista del diari italià ‘Il Messagero’.
El responsable de l’EMA ha reconegut que “hi ha més casos de trombosi cerebral amb dèficit de plaquetes del que s’hauria d’esperar”, principalment en dones amb menys de 50 anys. “Tot i que també hi ha hagut casos d’entre 50 i 60 anys i en alguns homes”, ha puntualitzat. Així, ha avançat que l’EMA avaluarà el risc-benefici del vaccí en aquestes dones. “Necessitarem treballar molt meticulosament per entendre si la relació risc-benefici està a favor de la vacuna per a totes les edats”, ha argumentat.
No obstant això, no s’ha pronunciat obertament sobre si es fixarà un grup d’edat o col·lectiu al qual no es pugui administrar l’immunitzador en la reunió que l’EMA ha organitzat dijous per emetre una altra opinió sobre la seguretat de la vacuna. “No sé si tindrem aquest tipus d’indicació tan aviat com aquesta setmana. Però certament s’actualitzarà la informació del producte i s’indicarà que els esdeveniments adversos estan relacionats amb el vaccí. Estarà clarament establert”, ha afirmat.
Cavalieri ha reconegut que el procés d’avaluació de l’EMA “dista molt d’estar complet”. “La qüestió és que aquesta setmana començarem a donar definicions preliminars, però és poc probable que arribem a indicar límits d’edat tal com han fet diversos països”, ha detallat. Segons va informar dimecres la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, s’ha detectat un total de 44 casos de trombosi venosa cerebral en 9,2 milions de persones immunitzades amb la injecció d’AstraZeneca a Europa, tot i que no s’inclou els 31 que es van notificar dilluns a Alemanya.
En total, s’ha produït a Europa 14 morts que s’estan investigant per la vacuna d’AstraZeneca, tot i que no totes per aquesta mena de trombes. “Si observem l’exposició ajustada a l’edat, calculem un risc d’1 per cada 100.000 en les persones de menys de 60 anys”, ha detallat. L’EMA espera publicar dijous el seu posicionament definitiu sobre l’existència o no d’una relació entre el vaccí d’AstraZeneca i els trombes. Cooke va dir que, tot i que “no s’ha demostrat una relació causal”, sí que “és possible”, per la qual cosa “s’estan fent més anàlisis”.