Ramsés Martí i Biosca és professor salvament i socorrisme i expert assessor en serveis de vigilància i salvament. En declaracions a La República ha alertat que les normes de control dels ajuntaments a les platges d’arreu del Principat deixen “despullats” als socorristes “que normalment només porten un banyador” i que, a més, amb alguns canvis en el protocol dels procediments de salvament “les possibilitats de supervivència dels ofegats cauran dràsticament”.
En l’escrit, Martí explica que cal analitzar bé les mesures a les platges i que han d’anar acompanyades d’anàlisis d’experts per a aconseguir que aquest any “no calguin fer rescats a l’aigua”.
Narra que “la divisió de l’àrea de platja en zones per a gent gran, famílies i adults sols, serveix per aposar ordre però no disminueix l’afluència de persones a la platja” i recorda que segurament “molta gent acudirà a la platja sense mascaretes”.
Falta d’equips de protecció
Martí explica que “la no existència d’equips de protecció individual adaptats als rescats aquàtics fan que la tasca preventiva dels socorristes prengui una importància vital”. Augura que “davant la manca de material que el separi de la víctima, no comprovarà de manera directa si la persona respira, ja que això comportaria una proximitat perillosa a boca i nas de la persona”.
Dit d’una altra manera, un cop fora de l’aigua el socorrista “sense EPI’s no podrà realitzar ni compressions toràciques ni ventilar a l’ofegat” sinó que “serà un equip secundari que, en el millor dels casos, equipat completament amb bata, mascareta, pantalla i guants farà l’assistència”.
El procés de rescat també es dificulta: “l’extracció de la persona es farà intentat mantenir la cara del professional allunyada de la víctima, fet que entorpeix el remolc i demora la sortida”.
La conclusió de Martí és preocupant: “tot això comportarà un detriment en les possibilitats de supervivència de la persona ofegada i un risc inassumible pel socorrista”.
Menys metres de vigilància
El professor de socorrisme considera que s’hauria de reduir l’àrea de vigilància: “ara és molt gran, molts casos amb una línia paral·lela a la costa superior als 300 metres i fins als 200 metres en perpendicular des de la vorera”.
Un servei externalitzat
Malgrat que els responsables de garantir la seguretat i higiene a les platges són els ajuntaments, el servei de socorrisme sol ser externalitzat i alerta que algunes empreses permeten que “els professionals del servei de vigilància i salvament treballin sense estar protegits correctament” i, per tant, demana als ajuntaments que “no poden en cap cas perdre el contacte amb la realitat tècnica i professional de la seguretat a les platges. Han de prendre el control”.