El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest dimecres que el departament rastrejarà els possibles contagis de covid-19 que es produeixin entre els assistents als festivals que s’han celebrat aquest cap de setmana amb registre d’entrada. En una entrevista a TV3 ha explicat que d’aquí 15 dies creuaran les bases de dades dels assistents amb les de possibles positius que s’han detectat, com amb els grups de classe durant el curs i els de les meses electorals en les eleccions del 14-F.
Argimon ha recordat que el Procicat va avalar que se celebressin tres grans festivals -Canet Rock, Vida i Cruïlla- i dos assaigs clínics en un concert -Sala Apolo i Palau Sant Jordi- per provar que en espais amb tests i mascaretes les probabilitats de contagi eren “mínimes”. No obstant això, ha recalcat que no li van agradar “gens” les imatges de persones sense mascareta i sense distància de seguretat d’aquest cap de setmana, cosa que ha traslladat als organitzadors.
A més, ha demanat al Festival Cruïlla -que se celebrarà del 8 a l’11 de juliol- que extremi les precaucions perquè els assistents facin servir la mascareta tota l’estona, i ha recordat que en els tests d’antígens que es fan en aquests esdeveniments hi pot haver falsos negatius. Segons ha explicat el conseller, la nova onada del coronavirus a Catalunya afecta persones d’alt nivell socioeconòmic i de menys edat, que tenen menys risc d’emmalaltir de gravetat i que tenen covid-19 “de manera molt poc simptomàtica”.
El criteri per fer marxa enrere en la reobertura –ha detallat– és la pressió hospitalària, però també la situació de l’atenció primària: “Ara l’hospital no té aquesta pressió, i per tant el gran problema és l’atenció primària, perquè a més de donar tota l’assistència està vacunant”. Per “descarregar” aquests professionals, Salut habilitarà punts per fer PCR i tests d’antígens a quatre hospitals de Barcelona, que també donen suport a la vacunació.
No obstant això, ha advertit que no és possible contractar més professionals: “Tenim les mans que tenim, no podem anar a contractar més personal d’infermeria o auxiliars d’infermeria” perquè no n’hi ha, ha assegurat. En aquest sentit, ha lamentat que els darrers anys no s’ha invertit en salut, una cosa que ha apostat per canviar durant la legislatura, per renovar equipaments mèdics i millorar condicions laborals i retributives dels professionals.
Sobre la decisió del Govern de tancar l’oci nocturn durant 15 dies en espais tancats, ha convingut que el sector no és “l’únic responsable” de les situacions de risc, perquè també hi influeix la manera en què cada persona es comporta. En aquest sentit, Argimon ha afirmat que altres mesures per frenar els contagis haurien estat “molt més dràstiques”, no arribarien al focus del problema i afectarien més el benestar de les persones i l’economia, i ha augurat que els contagis continuaran alts durant tot l’estiu. També ha dit que amb el nou pla que planteja la Generalitat per a l’oci nocturn, podran entrar a les discoteques les persones que tinguin el certificat covid-19 o tests recents, d’unes 12 hores, perquè amb la “velocitat de contagi” actual ja no serveixen les proves 24 hores abans.
Quant a la recomanació de tornar a dur mascareta a l’exterior, ha recordat que en el seu moment va defensar que no fos obligatori dur-la pel carrer: “Però potser ara ens interessaria recuperar-ho, i per això fem aquesta recomanació, perquè llavors tots tenim al cap que encara estem en pandèmia”. A més, ha explicat que a partir d’aquest dimecres circulen camions de vacunació per oferir la vacuna a les persones més grans de 40 anys que encara no han rebut cap dosi, i que administraran fins i tot de nit “si és necessari”.
La Generalitat no detallarà quan passen ni per on per evitar un efecte crida, ha explicat Argimon, que ha informat que sobretot es vacunarà amb Janssen –perquè és d’una dosi– i que no s’atendran peticions de vacunació als camions de persones amb menys de 40. Als hospitals catalans, el gran gruix de pacients covid ingressats a les UCI té entre 40 i 69 anys, i són persones que en gran part no s’han vacunat o només han rebut una dosi; tot i que hi ha algun cas de pacients que han rebut la pauta completa, és “anecdòtic”, ha dit el conseller.
“Una nova variant la tindrem, i cada vegada les variants es tornen millors, més competitives i amb més avantatges sobre les anteriors. De fet, cap variant ha estat la mateixa en cadascuna de les onades”, ha afegit. Per això ha apostat per “vacunar, i vacunar més” per aconseguir una vacunació global que freni les variants, i sobretot un possible brot contra el qual les vacunes no siguin efectives.
https://twitter.com/elsmatins/status/1412661512246861830
https://twitter.com/elsmatins/status/1412662436914737153