El Departament de Salut valora com una possibilitat que el govern espanyol apliqui el toc de queda a Catalunya. “És una mesura que nosaltres no ho hem descartat en cap moment, és una mesura més de les possibilitats que té el govern de l’estat per contenir el creixement epidèmic”, ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Ha explicat que ha conegut la proposta pels mitjans de comunicació i que quan el ministeri posi “una proposta en ferm sobre la taula” l’estudiaran “amb criteris científics” per prendre una decisió. També ha advertit que “els indicadors no conviden a l’optimisme” i ha demanat “esforç i compromís” als ciutadans i “tornar a tancar files amb el sistema públic de salut”.
Ramentol ha explicat que l’aplicació del toc de queda busca limitar la mobilitat i la interacció social generalment en la franja nocturna i que des d’aquest punt de vista no han “descartat” la mesura. Ha afegit que estan seguint els països on la mesura s’està aplicant i que “serà interessant veure els resultats que n’extreguin”.
Pel que fa a les mesures per frenar els contagis de la covid-19 ha dit que les que estan relacionades amb la restauració eren “absolutament necessàries” però que en aquest moment “és massa aviat per valorar-ne l’impacte ja que es van començar a aplicar divendres passat”. Ha reiterat que no descarten “cap mesura” per frenar la incidència de la pandèmia.
La segona onada arriba a les residències
En aquest sentit ha explicat que la segona onada de la covid-19 ja ha arribat a les residències i que per això s’impulsaran diverses mesures. Es faran autotest a tot el personal de les residències després d’una formació per fer els testos amb un vídeo.
Durant quinze dies es limitaran les visites, de manera ue els residents menys autònoms no podran sortir. A les residències verdes i taronges es permetrà una visita setmanal i a les vermelles les visites hauran de ser telemàtiques, ha explicat.
Hi ha vacunes de la grip per tothom
Sobre la vacunació de la grip, la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre, ha explicat que el departament no hi ha manca de vacunes, sinó que “pot ser que s’hagi produït un desajust puntual” causat per “la carència i la capacitat de les neveres que han de conservar la cadena del fred”.
“Tenim vacunes per tothom”, ha assegurat Chandre, que ha indicat que encara hi ha temps. “Fins a mitjans o finals de desembre és període per poder-se vacunar, i per tant no hi ha motius perquè es provoquin aglomeracions ni es passi angúnies”.