La consellera de Salut de la Generalitat en funcions, Alba Vergés, ha destacat una nova estratègia de cribratges per detectar casos positius per covid-19 que es faran de manera seriada amb automostra nasal a localitats que ho requereixen per la seva situació epidemiològica. Ho ha explicat en una roda de premsa aquest dijous al costat del conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ha defensat que aquesta iniciativa s’emmarca en l'”estratègia d’anar sempre un pas per endavant del virus”.
Aquests cribratges poblacionals -adreçats a persones amb menys de 70 anys- es fonamenten en la capacitat de quatre laboratoris que poden analitzar prop de 15.000 PCR per dia mitjançant la tecnologia ‘pooling’ i començaran a partir de la setmana vinent a les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central (Barcelona) a causa de la situació més “inestable”. Serà un sistema d’automostra: la ciutadania anirà als centres d’atenció primària (CAP), retirarà un kit d’automostra, es donarà d’alta en l’aplicatiu perquè es programi l’entrega de la mostra i es farà el test a casa, que tornarà al CAP perquè l’analitzin en el moment acordat.
Els gestors covid-19 seran els encarregats d’entregar aquests kits perquè la demanda del cribratge s’ordeni segons les capacitats de les 15.000 PCR que poden analitzar els quatre grans laboratoris. A més, Ramentol ha explicat que aquests cribratges seran seriats: l’Agència de Salut Pública identificarà les localitats on es faran les proves i, durant el temps que el servei estigui actiu, els ciutadans es podran fer un test cada 15 dies.
Pel que fa a la recomanació del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties de deixar d’utilitzar la màscara en certs casos a causa de l’avançament de la vacunació, Ramentol ha assegurat que l’examinaran “molt atentament”. No obstant això, ha argumentat que “encara és excessivament prematur” abordar aquest debat perquè la situació epidemiològica no està en clara regressió i la situació assistencial amb 494 persones ingressades a les UCI, a més que només un 9% dels més grans de 16 anys té la pauta completa de vacunació. Així mateix, ha assegurat que aquest debat “es durà a terme, però en el moment oportú”, que vindrà determinat per un descens dels indicadors epidemiològics i assistencials a més d’un increment de la cobertura vacunal de la ciutadania catalana.