De la seva banda, la investigadora de la UC Clara Prats ha afirmat que fins que la velocitat de propagació no baixi de l’1 no començaran a baixar els nous casos diaris i ha augurat que “al cap d’una setmana” començarà a fer-ho la pressió als hospitals.
Almirante ha alertat també que no es diagnostiquen la totalitat dels casos i ha preguntat si existeix la capacitat per anar més enllà. Ramentol ha respost que ara es diagnostiquen entre el 70 i el 80% dels casos, quan al març s’arribava com a molt al 10%.
Pel que fa a l’ús de tests d’antígens en els contactes de positius, el secretari de Salut ha garantit la seva fiabilitat i ha assegurat que n’hi ha “suficients”, perquè el Departament n’ha comprat tres milions que permetrà estendre el seu ús no només per als casos sospitosos sinó també per als seus contactes.
Ramentol ha explicat que Salut té l’obligació de preparar-se per a una tercera o quarta onada ja que fins que no existeixi una vacuna, un tractament o immunitat de grup s’hauran de succeir aquests períodes de mesures. Ha defensat però que a cada onada es va “millorant” i les mesures estan “més perfilades”.
En aquest sentit, Almirante ha augurat que si la propera tardor existís una vacuna que garantís una immunitat del 60% el panorama seria molt diferent i seria “gairebé el final de la pandèmia”.
Situació a les residències
D’altra banda, Ramentol ha reconegut que en la primera onada la situació era de “tensió” pel que fa a la gestió de la pandèmia a les residències als diferents departaments del Govern implicats i ha afegit que hi van haver moments “catàrtics” en les converses telefòniques i amb discussions “intenses” per la situació. “La tensió es palpava, eren converses vehements”, ha afegit.