El col·lectiu octuvre ha posat ara en el punt de mira el remdesivir i els dubtes que genera aquest fàrmac i hi dedica l’últim reportatge que ha publicat avui. Fa un anàlisi exhaustiu d’aquest fàrmac que es volia vendre com altament eficaç en el tractament dela covid-19, la seva ràpida aplicació arreu, el seu cost i els estudis científics que en qüestionen l’eficàcia. Davant d’això octuvre pregunta “per què el govern d’Espanya no ha fet servir els instruments a la seva disposició per tal de suspendre les patents dels medicaments necessaris per fer front a la situació que vivim? Ha discutit el govern aquesta possibilitat abans de pagar 25 milions d’euros per un medicament de dubtosa utilitat?”.
El text que signen Albano Dante Fachín, Marta Sibina i Àngel Ferrero, farcit de referències científiques, acaba formulant altres preguntes: “En el moment d’ordenar la compra de 25 milions d’euros de remdesivir ja es coneixien les dades aportades pel projecte Solidarity que posen en seriós dubte l’efectivitat del remdesivir. També es coneixia la recomanació de l’OMS de no fer servir aquest tractament. També es coneixia el fet que l’estudi fet pel NIAID va modificar la variable principal durant l’assaig i que es van emmascarar els resultats entre els pacients amb remdesivir i placebo. La pregunta és clara: es va tenir en compte tota aquesta informació abans de decidir comprar 25 milions d’euros en remdesivir? Quins són els responsables tècnics d’aquesta decisió? Era coneixedor de tota aquesta informació el Consell de Ministres quan va aprovar la compra?”
Octuvre conclou que “tenint en compte que els beneficis del remdesivir són molt dubtosos (o directament inexistents) l’avaluació del risc del seu ús és especialment necessària. Tenint en compte que els mecanismes per aprovar l’ús del remdesivir han estat fortament posats en qüestió per part d’estudis i professionals, és imprescindible saber si els mecanismes per desaconsellar el seu ús en cas de risc funcionen adequadament”.
El risc que representen els discursos NEGACIONISTES i PSEUDOCIENTÍFICS és real. El que no pot passar és que es facin servir com espantall per impedir o desacreditar una mirada crítica a la gestió de la crisi que estem patint.
QUÈ PASSA AMB EL REMDESIVIR?https://t.co/FWajNSkvqs— octuvre (@OctuvreCAT) April 5, 2021