El 12 de març del 2019 la Conca d’Òdena es va convertir en el primer territori del país en patir un confinament perimetral. El motiu va ser un brot de covid-19, el més greu de Catalunya des de l’inici de la pandèmia, amb l’Hospital com a epicentre. Aquest divendres, en un acte amb representants de tots els qui van estar a primera línia, el territori ha recordat el primer aniversari d’una data que, per a molts, ha significat l’inici d’un malson. En tan sols un mes, la Conca va patir el 40% de les defuncions per covid-19 de tot un any. Ara, la vacuna és la gran esperança. “Som optimistes i creiem en la ciència”, ha assegurat l’alcalde, Marc Castells. El repte però, serà la recuperació econòmica d’un territori tocat per la pandèmia.
“No teníem eines per lluitar contra aquesta malaltia, no la coneixíem i ens barallàvem amb el món mundial per aconseguir els famosos EPIs”. Així ha relatat Teresa Sabater, delegada de Salut a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, com van ser els primers d’enfrontar-se a la covid-19 a Catalunya. A la Conca d’Òdena es va patir el brot de coronavirus més greu del país i ara, de tot plegat, quan tot just fa un any del seu inici, els professionals en treuen l’experiència.
El brot de covid-19, amb epicentre a l’Hospital d’Igualada, va concentrar el 40% de les defuncions per coronavirus que hi ha hagut a la Conca d’Òdena en tot un any. També el 60% de les infeccions del personal sanitari i el 30% dels ingressos. Unes dades esfereïdores que, tal com explica Ferran Garcia, gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia, “per molt que s’expliquin, s’ha de viure”. De fet, la greu situació va obligar a tancar l’Hospital d’Igualada que, durant un temps, només va atendre malalts de covid-19. “Vist amb perspectiva fa vertigen i va ser una seqüència de gran patiment per part dels professionals i la societat”, ha explicat Imma Cervós, subdirectora de Salut Pública a la Catalunya Central.
Un any després, el cansament dels professionals és evident. “Estem cansats i tocats emocionalment, però també és cert que, en cap moment, hem deixat d’estar al front de la pandèmia”, ha assegurat Jordi Monedero, director assistencial de l’Hospital d’Igualada.
L’atenció primària, un mur de contenció
Durant l’acte, també han intervingut representants de l’atenció primària, que han subratllat com la seva tasca ha suposat un “mur de contenció” per evitar “el col·lapse” als hospitals. “Si no haguéssim tingut una atenció primària forta i robusta, tot això no hauria estat possible”, ha subratllat la gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada.
La vacuna, la gran esperança
De moment, a Catalunya, la pandèmia ja registra 21.000 morts i, en el cas concret de la Catalunya Central, 40.000 diagnosticats i 2.000 defuncions. La vacuna centra ara totes les esperances i, per això, els professionals han aprofitat l’acte per demanar a la societat que no tingui por del vaccí i s’animin a posar-se-la quan sigui el seu torn. “Del que s’ha de tenir por és de la covid-19 i és important aconseguir la immunitat del ramat”, ha subratllat la directora del Servei d’Atenció Primària Anoia, Carme Riera.
La recuperació econòmica, un altre repte
La pandèmia ha passat factura a un territori que ja estava tocat per la crisi. Per això, ara, un dels grans reptes que ha de fer front el territori és la recuperació econòmica. Ho ha deixat clar l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, qui també ha aprofitat l’acte per demanar a l’administració “tots els ajuts possibles” per aconseguir-ho.