La Comissió Delegada per a la Covid-19 de la Generalitat ha confirmat que el toc de queda decaurà aquesta setmana, tal com es va anunciar fa uns dies. La mesura va entrar en vigor el 24 de desembre i, avalada pel TSJC, s’havia prorrogat fins al pròxim 21 de gener, juntament amb la limitació de les trobades socials a deu persones. La reducció dels aforaments o el tancament de l’oci nocturn són altres mesures que encara es troben en vigor a Catalunya. Demà s’acabaran de tancar els darrers detalls pel que fa a les restriccions, més enllà de la limitació de la mobilitat nocturna, i s’ampliarà la informació a través de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa de l’executiu de cada dimarts.
Aquesta més que probable decisió li sembla bé als epidemiòlegs experts com el doctor Antoni Trilla, que ha considerat que el prudent seria mantenir totes les restriccions fins tenir la certesa que s’ha arribat al pic de la sisena onada i la situació comenci a millorar. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat que el comitè assessor no va recomanar el toc de queda, per això veu “assumible” la seva retirada a partir d’aquest divendres. D’altra banda, ha dit que el problema que es troben els hospitals és la manca de personal per les baixes per covid, especialment pel que fa a les infermeres. Ha reconegut que això està complicant “molt” el dia a dia dels hospitals i centres sanitaris.
Pel que fa al pic, ha afirmat que encara no se sap si s’ha arribat o quan s’hi arribarà i ha afegit que els primers dies després d’aquest són “igual de dolents”. Per tant, ha fet una crida a ser “una mica prudents” a l’hora d’aixecar determinades restriccions.
En quant al personal, ha explicat que els estudiants dels darrers cursos que s’estan contractant estan ajudant molt, tot i que ha recordat que no poden fer totes les tasques. Malgrat tot, Trilla ha insistit que falta personal i ha dit que la situació no es pot aguantar durant molt més temps. Ha esperat que aviat siguin més els professionals que surtin dels aïllaments que no els que entren, com passa actualment, per recuperar les ràtios de personal.
Un cop més, i com més experts ja han fet, Trilla ha insistit que tot i que la variant òmicron pot tenir menys gravetat individualment, encara es donen casos greus i defuncions i, per tant, no s’està en la situació de pensar “que això és un refredat”.