El G-20 s’ha compromès a buscar solucions per repartir les vacunes de forma més igualitària i a “reforçar” el finançament dels mecanismes per reaccionar a les pandèmies. En la declaració de Roma adoptada aquest divendres a la cimera de la salut del G-20, les grans potències mundials i emergents han reconegut que cal “augmentar ràpidament” l’accessibilitat de les vacunes. La Unió Europea, els Estats Units, la Xina, Rússia, l’Índia, entre d’altres, accepten que entre les “opcions a curt termini” hi ha les “llicències voluntàries” de propietat intel·lectual, però també “posar en comú les patents de forma acordada”.
Immersos en una disputa per la proposta d’aixecament de les patents, el G-20 ha trobat aquesta fórmula per acontentar tots els països. Mentre l’Índia o els Estats Units donen suport a l’alliberament de les patents, la Unió Europea s’hi oposa i aposta per utilitzar els mecanismes existents en les normes internacionals de propietat intel·lectual per facilitar la transferència de la tecnologia de les vacunes.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat que en la declaració s’hagi reconegut que “la propietat intel·lectual és un instrument per impulsar” la producció i distribució de vacunes.
D’altra banda, l’alemanya ha assegurat que la declaració és “històrica” perquè el G-20 s’ha compromès al “multilateralisme” en el camp sanitari.