Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Argimon: “No és Salut qui fixa les ràtios” d’alumnes a l’escola sinó Educació

|

- Publicitat -

En una recent entrada, La República recollia les línies mestres del protocol Covid per als centres escolars i hi subratllàvem que les ràtios i les mascaretes eren dos dels temes candents. Així, el secretari general de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha dit aquest diumenge que és competència de la Conselleria d’Educació marcar quants alumnes hi haurà a les classes de les escoles a partir de setembre: “No és Salut qui fixa les ràtios”.

Publicitat

En una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press, ha dit que no existeix “per a res” la intenció de revisar el protocol de la Conselleria d’Educació sobre la tornada a les classes, que es va publicar el 3 de juliol.

“No canviarem una cosa que es porta treballant des de fa mesos”, i ha afegit que les properes reunions sobre el coronavirus seran per tractar el protocol que publicat dijous, en què s’estableixen els passos a seguir si algun alumne o professor dóna positiu.

Enfront de les ràtios, ha destacat els grups estables de convivència, que considera més importants i que funcionen com una bombolla, en les seves paraules: “Són grups que es comuniquen poc amb altres grups”. “Si aquest grup pot ser petit, que sigui el més petit possible”, però ha recordat que dependrà de la capacitat de cada centre, i que en alguns casos no serà possible per problemes logístics i organitzatius.

Dissabte ja es va referir a les ràtios en ser preguntat pel fet que Educació prevegi que les ràtios d’alumnes a les escoles es mantindrien entre 25 i 30 alumnes per evitar la mobilitat dels estudiants i Argimon va respondre que “Salut no diu que les ràtios siguin de 25 ó 30 per limitar la mobilitat. Això no té cap sentit ni cap lògica epidemiològica”, i va considerar que haurien de buscar-se espais alternatius en el mateix entorn escolar per no afectar la mobilitat dels estudiants.

MASCARETES A l’ESCOLA
Quant a la mascareta a classe, ha dit que “pedagògicament no és bona” però que el seu ús anirà lligat a la taxa d’infecció del virus, i que és un element revisable, ja que no implica un gran canvi organitzatiu.

Sobre el tancament d’una escola per un rebrot de coronavirus, ha opinat que hi haurà molts elements a tenir en compte abans de fer-ne efectiva la clausura: “No és igual una escola de 1.000 nens que una de 100”, per la qual cosa caldrà estudiar-ho cas per cas.

QUARENTENES MÉS CURTES
Argimon ha obert la porta a que les quarentenes pel virus durin menys de 14 dies, al·legant que “hi ha estudis que diuen que es pot reduir el període”, però ha matisat que aquesta decisió no està presa i s’haurà d’estudiar.

La situació a Catalunya el “preocupa cada dia”, ja que el territori està en una fase d’estabilitat però amb una taxa d’infecció i un risc de rebrot molt alts, ha dit. “Ara hem de fer que la corba baixi. Baixar la corba és molt lent, mentre que fer que pugi és fàcil”, i ha dit que la situació podria canviar d’un dia per un altre si apareguessin rebrots més complexos com el del Segrià.

CRIBATGES MASSIUS
En preguntar-se-li pel cribatge massiu d’aquest cap de setmana al barri barceloní de Torre Baró, ha contestat que la participació de dissabte va ser “tot un èxit”: van participar-hi 485 persones, més de la meitat de l’objectiu de 800.

Aquest dilluns s’engegarà un altre cribatge, al barri del Besòs i el Maresme –on la incidència del coronavirus supera altament la mitjana catalana–, i Argimon ha afirmat que tenen “previstes noves parades” en tota Catalunya.

PREOCUPACIÓ PER LA TORNADA DE VACANCES
Argimon ha reconegut que els “preocupa molt” la tornada de les vacances sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolitana. “El virus es mou bé en aglomeracions, Barcelona i l’àrea metropolitana són ciutats molt denses i el virus es pot transmetre fàcilment a través de vies de comunicació”, ha advertit el secretari de Salut Pública, i per això ha insistit en la distància física, la mascareta, la higiene de mans i evitar aglomeracions.”Pot semblar poca cosa, però és el que tenim. I amb aquestes, ens en podem sortir”, ha assegurat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut