Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Andorra sí que pot obligar a teletreballar

|

- Publicitat -

El Govern d’Andorra ha anunciat noves mesures per frenar la transmissió del Covid-19, entre les quals hi ha l’obligatorietat de teletreballar sempre que sigui possible i es pugui evitar la presència física al lloc de treball. Així ho han explicat el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa per explicar els principals acords presos pel Consell de Ministres celebrat aquest dimecres.

Publicitat

L’obligació de teletreball es farà efectiva a partir del dilluns mitjançant un decret, pel qual també es redueix a dos el nombre de persones participants en reunions de treball presencials. També s’estableix la necessitat de demanar cita prèvia per a realitzar algun tràmit a l’administració pública general.

D’altra banda, el nou paquet de mesures inclou restriccions que es faran efectives a partir del dissabte, com la reducció a dos del nombre de persones en reunions familiars o d’amics, amb l’excepció dels nuclis convivents més nombrosos. En la mateixa línia, també es limita a dos el nombre de comensals per taula en els restaurants, xifra que pot superar-se en cas dels nuclis de convivents; en aquest cas es deroga la limitació decretada prèviament, que limitava a cinc els comensals, encara que visquessin junts. També amb l’objectiu de reduir les reunions familiars i d’amics, i concretament els ‘botellons’, es prohibeix la venda de begudes alcohòliques en gasolineres a partir de les 21 hores.

Totes aquestes mesures s’afegiran a les ja vigents i s’estableixen per un període inicial de 15 dies, encara que es podrà modificar “en funció de l’evolució” que presentin les dades sanitàries, segons ha explicat Espot. Es tracta de mesures “ponderades i equilibrades” que cerquen no perjudicar l’activitat econòmica, segons ha defensat el cap de Govern, que ha tornat a demanar la col·laboració ciutadana per al seu compliment. “Hem de posar un tamís pel qual encara passi menys el virus”, ha justificat el ministre de Salut en relació a les noves mesures adoptades.

SITUACIÓ SANITÀRIA CONTROLADA
Segons han defensat Espot i Martínez Benazet, la situació sanitària és “de control” i s’ha estabilitzat el nombre de nous casos diaris al voltant del centenar, una xifra que es vol reduir, igual que la taxa de reproducció, que se situa aquest dimecres en 1,03.

Els responsables polítics de la gestió de la pandèmia han manifestat que la prioritat, fins i tot la “obsessió” és no saturar el sistema sanitari per assegurar que tot pacient pugui ser atès. En aquest punt, Espot ha reiterat que la major incidència del virus a Andorra s’explica per diferents factors i especificitats, com el funcionament de la mobilitat més semblant a la d’una ciutat que a la d’un país, o la capacitat de cribrar a la població.

En aquest sentit, el cap de Govern ha exposat que de mitjana s’estan realitzant entre 9.000 i 11.000 proves diagnòstiques a la setmana, “triplicant” les taxes de les regions veïnes d’Occitània i Catalunya, que alhora presenten taxes de reproducció més elevades que l’andorrana.

Aquest dimecres s’acumulen 4.517 casos de Covid-19 diagnosticats des de l’inici de la pandèmia, després que s’hagin detectat 107 casos en les últimes 24 hores; els casos actius són 1.302, vuit menys que el dimarts, després que 115 persones hagin rebut l’alta. En relació a la pressió al sistema sanitari, hi ha 41 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, vuit d’ells a la UCI (set amb ventilació mecànica) i altres 21 a l’àrea Covid-19 del centre sociosanitari El Cedre.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí