Avui hem viscut un dia de fort impacte i difícil d’ordenar, que ens deixa moltes més preguntes que ahir. La veritat és que ha estat més notícia el que no s’ha dit que el que s’ha dit i això portarà cua. Des del Dietari del Procés, no ens podem estar de començar pel que creiem que ha estat més important, i no ha estat la conferència del president Torra (almenys el que ha dit en el discurs) al TNC. Xavier Domènech, el líder dels Comuns al Parlament i al partit, ha anunciat per sorpresa de tothom, que plega d’absolutament totes les funcions, inclòs l’escó, i abandona la política. En el seu llarg escrit, el motiu que dóna és que vol deixar pas a les noves generacions.
Ho hem hagut de llegir dues vegades. Que ho digués un polític de 60 o 70 anys que porta tota la vida xuclant de la mamella, seria entrendible, però que la saba nova i la regeneració digui que deixa pas a saba nova i regeneració, és un indicador bastant evident de què hi ha alguna cosa que no funciona, i és greu. Les paraules d’Ada Colau “potser l’hem carregat massa”, no hi ha per on agafar-les; i la condescendència de Nuet, tampoc. Domènech no ha patit l’estrès de la conformació del Govern (ni a Catalunya ni a Espanya), ni la dels presos polítics i la persecució judicial, i l’única raó plausible que podem trobar ha de ser forçosament de caràcter intern, perquè si es tractés d’una malaltia, s’hagués dit. Colau, per cert, ha deixat caure que ella també ha estat a punt de plegar de tot, amb un punt de victimisme preelectoral ja habitual en ella.
L’adéu de Xavier Domènech és una molt mala notícia per l’independentisme, que està provant de fer un acostament al sector dels comuns, ara que s’estan elaborant també els pressupostos. Domènech representava una de les persones que bastia –o, almenys, ho intentava- ponts, com Elisenda Alamany, que va ser vetada fa uns mesos a la direcció per ICV. No se’ns acut cap altra possibilitat que aquest mateix partit hagi decidit finalment assaltar el poder de l’artefacte que havia de ser la sang nova i la renovació de l’esquerra espanyolista alternativa a Catalunya del 1978. Amb la marxa de Domènech, molt possiblement ICV torni a prendre el control (com va passar amb Rabell i Coscubiela), el 15M mori definitvament i el partit torni a situar-se a l’statu quo de les velles glòries i el tronat ja “compañeros!” del 78, quan es van produir totes les renúncies de l’esquerra, encara acobardida per un franquisme massa fort que ho va utilitzar per perpetuar-se fins avui blanquejat. Molt trist i molt greu, el país té un problema també aquí, perquè aquesta força, ara mateix, ja saben que té un paper d’àrbitre entre les dues majories existents a l’hemicicle català. La sensació d’impotència és màxima, com també la necessitat de seguir remant ara més fort.
Suposem que el Domènechleaks s’acabarà descobrint, però de moment, el protagonisme mediàtic d’avui ha estat per Quim Torra, com havia de ser de bell antuvi. Torra ha estat avorrit, perquè la conferència s’ha produït en els termes més previsibles i es podria resumir en què tenim el mandat de fer efectiva la República, però estem oberts al Referèndum d’autodeterminació pactat. El president proposa una marxa pels drets civils i no acceptarà el veredicte de la sentència dels presos polítics, sense dir què farà al respecte. Seguim on érem remarcant que ha posat l’èmfasi en què serà necessari l’ajut d’Europa per forçar Espanya a tolerar aquest referèndum. En definitiva, el president reorienta l'estratègia cap a la demanda del referèndum pactat, el mateix discurs que porta setmanes fent ERC, però amb el barret de JxC. De fet, com aventuràvem a l’inici, la veritat és que ha estat més interessant el que Torra no ha dit, i tenia escrit, que el que ha dit i tots prevèiem. El perquè no ho ha dit serà un misteri que també quedarà per resoldre en un futur Torraleaks.
Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí