Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Viure sota l’amenaça i no saber-ho

|

- Publicitat -

Possiblement la majoria de catalans no prenem suficient atenció a determinats fets que ens afecten directament i no ho sabem. I és comprensible, el dia i les setmanes se’ns fan curtes i els anys ens passen volant. És degut a l’acumulació de deures que les societats modernes ens van introduïnt i per les necessitats bàsiques del dia a dia: la familia, el treball, la parella, l’aliment, etc. No ho tenim gens fàcil per aconseguir temps lliure i poder, per exemple, reflexionar. Reflexionar sobre la sensació del perquè ens limitem a seguir una linia, que no saps qui l’ha pintat i que la segueixes sense saber ben bé el perquè ni a on et portarà. I te’n refies! Mentres la nostra integritat física i el plat a taula no estiguin amenaçats, ens conformem.

Publicitat

Teniu 5 minuts per reflexionar? Bé!

La llei diu que: no conèixer la legislació vigent no t’eximeix del deure de complir-la. M’agradaria, per tant, que coneguéssiu un article de la Constitució Espanyola de l’any 1978 (vigent a dia d’avui):

Artículo 8: Las Fuerzas Armadas, constituidas por el Ejército de Tierra, la Armada y el Ejército del Aire, tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España, defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional.”

I també, quelcom que em deixa glaçat, un article de la “Ley Orgánica del Estado” de l’any 1967, en plena dictadura franquista:

Artículo 37: Las Fuerzas Armadas de la Nación, constituidas por los Ejércitos de Tierra, Mar y Aire y las Fuerzas de Orden Público, garantizan la unidad e independencia de la Patria, la integridad de sus territorios, la seguridad nacional y la defensa del orden institucional.”

Diuen el mateix, sí. No s’hi troba un canvi ni en el fons ni en les formes. Ambdòs articles conformen una posició frontal i armada en contra de l’opció d’un poble al seu dret a decir de forma democràtica i pacífica. L’evolució cap al respecte de les diferències brilla per la seva absència. Pel que sembla, la Llei Española és inamobible en aquest aspecte, ja sigui estan en un règim dictatorial o que s’avançi cap a una “democràcia”.

Així doncs, si torcem el cap a banda i banda de la linia que ens han traçat, ens trobariem una linia de color vermell, color de l’advertència. -L’heu vist?, perquè jo no goso girar el cap, prefereixo viure en la ignorància.

Us deixo que tinc pressa, haig d’anar a comprar el pa.

Oriol Espinosa i Llorens
Granollers (Vallès Oriental)

Publicitat

Opinió

Minut a Minut